• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Ekonomski forum Jahorina 2016

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas na Jahorini dvodnevni "Jahorina ekonomski forum 2016".

Forum je okupio 300 stručnjaka savremene ekonomije, domaćih privrednika, stranih investitora i predstavnika najvećih privreda u svijetu, uključujući 60 eminentnih panelista.

Dodik, koji je pokrovitelj ovog impozantnog stručnog skupa, poručio je učesnicima, među kojima je veliki broj članova diplomatskog kora u BiH, da je cilj skupa promocija ekonomskog razvoja, perspektive i boljeg života.

"Republika Srpska pokušava da sve vrijeme održi ekonomski rast i u tome je i uspijevala zahvaljujući predanom radu njenih građana i vlasti. Svi mi smo opredijeljeni za evropski put i spremno smo prihvatili sve izazove, bez obzira na mnoge institucionalne i vaninstitucionalne poteškoće i prepreke", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska prijatelj svima i da želi da bude i postane prijatelj svim progresivnim snagama u okruženju i svijetu.

Prema njegovim riječima, narodi i građani u Srpskoj i BiH moraju još više i marljivije da rade, sa ciljem opšteg napretka.

Napredak, kako je rekao Dodik, već je vidiljiv u Republici Srpskoj, uprkos teškim uslovima privređivanja i borbe sa posljedicama katastrofalnih poplava.

On je podsjetio na ključne privredne i infrastrukturne projekte čija je realizacija u toku, izražavajući optimizam u pogledu budućeg razvoja Republike, pri čemu je podsjetio na izgradnju Termoelektrane "Stanari" i mrežu auto-puteva, na čemu je zahvalio investitorima iz Kine i Ruske Federacije.

"Osim stranih ulagača, u Srpsku su dobrodošli i domaći investitori. Nama je potrebna takva kombinacija", naveo je Dodik.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Svot" Saša Grabovac poželio je doborodošlicu učesnicima i gostima, te zahvalio što su prepoznali značaj ekonomije za razvoj društva.

"Želja nam je bila da na jednom mjestu okupimo domaću i stranu stručnu javnost i donosioce odluka, sa ciljem stvaranja uslova za budući razvoj", rekao je direktor Udruženja "Svot", koje je organizator skupa.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark rekao je danas na Jahorini da je dobro da Ekonomskom forumu Jahorina prisustvuju brojni političari, privrednici i ekonomisti i iz Republike Srpske i iz Federacije BiH, te da je glavna poruka formuma da je problem ekonomija, a ne politika ili bezbjednost.

"Mi u suštini kažemo da je BiH nazad na putu ka EU, ali država neće moći da ide naprijed dok se ne počne baviti ekonomskim pitanjima, poput ovih iz reformske agende. Ne govorim ovo kao predstavnik EU, nego kao prijatelj ove zemlje", rekao je Vigemark novinarima.

On je rekao da je svjestan da će u reformi biti teških stvari poput reforme penzionog fonda, ali da je važno naglasiti da BiH nije sama u tome, nego da će imati podršku međunarodnih finansijskih institucija.

"Investicije će doći, nezaposlenost će se smanjiti, ali ono što je u ovom trenutku važno je da se smanje troškovi rada, jer to ljude motiviše da rade u crnoj i sivoj ekonomiji ili jednostavno da nemaju posla", rekao je Vigemark.

Forum je započeo rad u hotelu "Termag" diskusijom na plenarnoj sjednici "Multipolarni svijet i ekonomija - pozicija zemalja zapadnog Balkana" u kojoj o položaju, poziciji i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona i političarima razgovaraju ekonomisti i političari, među kojima je predsjednik Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE