• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova rekordna cijena zlata

Slabiji dolar je doveo do nove rekordne cijene zlata, nafta je neznatno pala, dok su poljoprivredni proizvodi pojeftinili.

 Nova rekordna cijena zlata Izvor: MONDO

Zlato za decembarske isporuke dostiglo je 1.174 dolara za uncu. U odnosu na prošlu godinu, u utorak je je skuplje za 31,7 odsto.

Dolar, koje se nešto uzdigao krajem prošle sedmice, uporno pada od marta zbog rekordno niskih kamata koje navode ulagače da kupuju akcije i drugu imovinu koja može da im donese veću zaradu.

Zlato ulagači vide kao odbranu od inflacije i alternativu slabom novcu. Kako dolar gubi vrijednosti, tako se investitori okreću zlatu da bi se zaštitli od daljeg pada dolara.

Analitičari očekuju da će zlato veoma brzo dostići 1.400 dolara za uncu, a da će kroz godinu dana vrijediti 2.000 dolara.

Nafta za januarske isporuke danas je sklizula na blizu 77 dolara za barel zbog neubjedljvih pokazatelja stanja svjetske privrede i potražnje za petrolejom.

Tokom više od mjesec dana cijena nafte se kretala između 76 i 82 dolara za barel zato što je slabljenje dolara potiralo očekivanja da će potražnja ojačati. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE