• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šećerna kriza" u 2010.?

Kupci šećera na svjetskom tržištu suočiće se u prvoj polovini iduće godine sa "šećernom krizom".

 "Šećerna kriza" u 2010.? Izvor: MONDO

Ponuda te sirovine neće moći da zadovolji tražnju, izjavio je Džonatan Kingsman, izvršni direktor švajcarske brokerske kompanije u sektoru šećera "Kingsman".

Deficit rafinisanog šećera bi mogao da iznosi tri do četiri miliona metričkih tona, rekao je Kingsman na konferenciji Međunarodne organizacije za šećer u Londonu.

On je podsjetio da neki kupci šećera, uključujući one u Pakistanu, Bangladešu i Maleziji, već ne mogu da uvezu dovoljne količine.

"Situacija bi se mogla pogoršati i jedino rješenje za taj problem je smanjenje potrošnje. Bez obzira na to koliko mogu ojačati cijene, one neće donijeti više šećera", rekao je Kingsman.

Cijene sirovog šećera su u septembru skočile na najviši nivo za 28 godina, podstaknute špekulacijama da će isporuke biti smanjene zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Brazilu i Indiji, prenijela je agencija Blumberg.

Indija će uvesti rekordnih šest miliona tona u sezoni koja je počela 1. oktobra, prognoziralo je američko ministarstvo poljoprivrede (USDA), revidirajući naviše svoju projekciju iz maja od 2,5 miliona tona.

USDA je revidirala naniže prognozu svjetske proizvodnje šećera u 2009/10, na samo 153,3 miliona tona, što je 64 miliona tona manje nego što je projektovala u maju.

Sirovi šećer za isporuku u martu je na Terminskom tržištu poljoprivrednih sirovina u Njujorku danas ugovaran 0,02 centa u porastu, po 22,10 centi za libru (1 libra=453,6 grama).

Bijeli šećer za isti termin isporuke u Londonu poskupio je 2,10 dolara, na 601,60 dolara za tonu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE