• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralna banka ne utiče na formiranje kamata

Centralna banka (CB) BiH nema mehanizme da utiče na formiranje kamatnih stopa u bankama

 Centralna banka ne utiče na formiranje kamata Izvor: MONDO

Centralna banka (CB) BiH nema mehanizme da utiče na formiranje kamatnih stopa u bankama, jer u stvaranju istinskog tržišnog ambijenta u finansijskom sektoru treba da bude omogućeno slobodno formiranje kamatnih stopa, izjavio je viceguverner CB BiH Radomir Božić.

"Treba razjasniti da li su banke kršile odredbe ugovora ili eventualno zloupotrijebile neinformisanost klijenata. Ako se to na sudu dokaže, banke treba da snose sankcije za takvo ponašanje", rekao je Božić za "Glas Srpske".

On je dodao da je u posljednje vrijeme zabilježen blagi rast kamatnih stopa u regionu, ali da BiH ne spada u kategoriju zemalja sa izrazito visokim prosječnim kamatnim stopama.

"One na dugoročne kredite stanovništvu iznose 10,22 odsto, u privredi osam odsto, na kratkoročne kredite stanovništvu 10,64 odsto, a u privredi 8,82 odsto. Prosječne kamatne stope komercijalnih banaka u Hrvatskoj su 10,97 odsto, a u Srbiji 12,84 odsto na godišnjem nivou", naveo je Božić.

Govoreći o odgađanju druge tranše stendbaj aranžmana, Božić je naglasio da je jasna poruka MMF-a da se preuzete obaveze prihvaćene kroz pismo namjere moraju ispuniti.

"Izostajanje druge tranše će sasvim sigurno pogoditi budžete koji su na ta sredstva računali, a posebno zabrinjava činjenica da će uporedo sa kašnjenjem sredstava iz ovog aranžmana kasniti i druga, relativno povoljna sredstva podrške BiH, prije svega od Svjetske banke", naveo je Božić.

Prema njegovim riječima, takav razvoj događaja nije povoljan i ugrožava mogućnost budžeta da izvrši obaveze po utvrđenom rebalansu za 2009. godinu, kao i u 2010. godini.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE