• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nizak kreditni rejting BiH

U narednim mjesecima biće objavljen novi izvještaj o kreditnom rejtingu za BiH. Kreditni rejting BiH niži nego u zemljama regiona.

 Nizak kreditni rejting BiH Izvor: MONDO

Kreditni rejting BiH niži je nego u zemljama regiona, a njegovim poboljšanjem smanjio bi se rizik zemlje, što bi istovremeno doprinijelo sniženju kamatnih stopa i privlačenju investitora, rekao je viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić.

On je dodao da analitičari agencije "Mudiz" trenutno u BiH sagledavaju cjelokupnu ekonomsku i političku situaciju na osnovu čega će u narednim mjesecima objaviti novi izvještaj o kreditnom rejtingu za BiH, a početkom novembra u BiH su boravili i analitičari agencije "Standard end purs".

"Procjena kreditnog rejtinga zemlje ovih agencija zasnovana je na standardizovanim i preciznim kriterijumima, koji se odnose na različite institucionalne, te brojne aspekte funkcionisanja finansijskog i realnog ekonomskog sektora", rekao je Božić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, prostor za poboljšanje kreditnog rejtinga BiH postoji, ali to zavisi od djelovanja nadležnih institucija u segmentima za koje su odgovorne, a koji su komponente procjene kreditnog rejtinga zemlje.

"Kreditni rejting pokazuje sposobnost i spremnost zemlje da servisira svoj spoljni i unutrašnji dug, te je veoma važan indikator za potencijalne strane investitore koji na osnovu njega dobijaju svojevrsnu sliku o stanju i perspektivama ekonomije i utiče na njihovu odluku - ulagati i li ne, i pod kojim uslovima", pojasnio je Božić.

Prema podacima Centralne banke BiH, aktuelni kreditni rejting BiH je "B+" što znači da u BiH postoji visok rizik za ispunjavanje obaveza.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE