• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grupa seljaka zatražila pomoć Vrhovnog suda

Poljoprivrednici tvrde da je predsednik opštine Vrbas Željko Lainović oštetio budžet za 2,5 miliona evra nameštanjem tendera za zakup zemlje.

 Grupa seljaka zatražila pomoć Vrhovnog suda Izvor: MONDO

Grupa poljoprivrednika iz Vrbasa i okolnih naselja u nedelju je zatražila pomoć Vrhovnog suda Srbije, pošto Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije odgovorilo na njihovu žalbu povodom dodele državnog zemljišta u arendu u toj bačkoj opštini.

"Osnovana je sumnja da su predsednik opštine Vrbas Željko Lainović i članovi Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja zloupotrebili položaj i davanjem u zakup više hiljada hektara državnih njiva privatnoj firmi 'Karneks' oštetili državni, pokrajinski i opštinski budžet za oko 2,5 miliona evra", rekao je direktor preduzeća "Žito" iz Zmajeva Dragan Srećkov.

Prema njegovim i rečima još trojice oštećenih poljoprivrednika, vlasti u Vrbasu, sa SRS na čelu, omogućile su "Karneksu" i još nekim privilegovanim ljudima da zakupe državne oranice za 12.000 do 16.000 dinara po hektaru za ovu godinu, iako je tržišna vrednost arende tih njiva bar trostruko veća.

To dokazuje i činjenica da su zainteresovani bili spremni da plate i 40.000 dinara po hektaru, rekao je Srećkov na konferenciji za novinare u Novom Sadu, koji je i sam pokušao da učestvuje u licitaciji.

On je kazao da zainteresovani poljoprivrednici "nisu mogli ni da uđu u prostorije gde su se obavljale licitacije, jer im to nisu dozvolila nepoznata, neuniformisana lica".

Sem toga, rekao je on, "naš prošlogodišnji zakup ističe tek 29. marta, ali su čelnici u opštini požurili da pre veremena zemlju daju nekom drugom", naveo je Srećkov.

Nezadovoljni seljaci podneli su oko 250 žalbi Ministarstvu poljoprivrede, a pošto nisu dobili odgovor u zakonom propisanom roku od 60 dana obratili su se Vrhovnom sudu Srbije da reši nastali spor i utvrdi da li je bilo nezakonitosti u licitaciji državnog zemljišta u vrbaskoj opštini.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE