• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnovan Zapadnobalkanski investicioni fond

Zapadnobalkanski investicioni fond u vrijednosti od 2,2 milijarde evra namijenjen je zajedničkim infrastrukturnim projektima u regionu.

 Osnovan Zapadnobalkanski investicioni fond Izvor: MONDO

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt i komesar za proširenje EU Oli Ren potpisali su dokument o osnivanju Zapadnobalkanskog investicionog fonda, čija je vrijednost 2,2 milijarde evra, a namijenjen je zajedničkim infrastrukturnim projektima u regionu.

Ren je rekao da učešće u ovom fondu pokazuje opredijeljenost EU prema evropskoj integraciji zapadnog Balkana, kao i brigu da se prevaziđu posljedice ekonomske krize u regionu.

U fondu, osim Evropske komisije, učestvuju međunarodne finansijske institucije kao što su Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Razvojna banka Savjeta Evrope, Njemačka i Švedska, a prvi put i neke nove članice kao što su Češka, Slovačka, Mađarska i Slovenija.

Smisao ovog fonda jeste da se koordinišu sredstva i inicijative za zajedničke projekte, koje bi povezivale nekoliko zemalja regiona. Sam fond je nedovoljan da se iz njega grade veliki saobraćajni pravci i ostali ambiciozni projekti, ali može poslužiti kao platforma i polazna osnova za neke veće zajedničke projekte.

Uz pomoć ovih sredstava biće finansirani projekti za očuvanje čovjekove okoline, kao i neki koji se odnose na energetsku infrasturkuru, te obrazovne i zdravstvene objekte, a u kasnijoj fazi na taj novac mogu računati i mala i srednja preduzeća.

Bivša makedonska ministarka Radmila Šekarinska rekla je na konferenciji o Regionalnoj saradnji i prevazilaženju krize na zapadnom Balkanu da joj je za prelazak razdaljine od Skoplja do Sarajeva javnim prevoznim sredstvima potrebno isto sati kao i od Skoplja do Njujorka preko Beograda.

Na konferenciji je učestvovalo oko 200 diplomata i funkcionara iz zemalja članica EU, SAD, Švajcarske, Novreške i Islanda, kao i Turske.

Ambasador BiH pri EU Osman Topačagić, koji je govorio o vrijednosti regionalne saradnje, bio je gost konferencije iz BiH, a zajedno sa njim ovom skupu je prisustvovao i direktor Ekonomskog instituta iz Sarajeva Anto Domazet.

Konferenciju su organizovali švedsko Predsjedništvo EU, odnosno ministar Karl Bilt, Evropska komisija i Regionalna kancelarija za saradnju, koju je predstavljao generalni sekretar Hido Biščević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE