• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Irci ostaju bez restorana

U narednih šest mjeseci svaki treći restoran u Irskoj biće zatvoren zbog ekonomske krize.

 Irci ostaju bez restorana Izvor: MONDO

Udruženje ugostitelja procjenjuje da će bez posla ostati više od 20.000 ljudi.

Ekonomska kriza je počela da pogađa irske restorane još prije 18 mjeseci. Od tada je nekoliko stotina restorana zatvoreno, a više od 80 odsto posluje sa gubicima, prenosi Dojče vele.

Vlasnici restorana ističu da su morali da u potpunosti promijene način poslovanja kako bi opstali u ovim teškim vremenima.

"Morali smo da pregovaramo sa svim dobavljačima, promijenili smo cijene vina, cijene hrane. Jednostavno smo promijenili ponudu.

Do prije godinu dana naš meni je bio prilagođen biznismenima, koji dođu na ručak, popiju flašu vina i potroše oko 50 do 60 evra.

Danas prosječni ručak u našem restoranu košta oko 12 evra, a u ponudi imamo čak i sendviče! Ali puni smo, i to svakog dana!", izjavila je za Dojče vele vlasnica restorana "Hugo" u Dablinu Đina Marfi.
Udruženje ugostitelja procjenjuje da će, ukoliko vlada uskoro ne preduzme potrebne mjere, državni budžet biti "olakšan" za oko 700 miliona evra, koji bi se inače slili u državnu kasu preko poreza i drugih državnih dažbina.

Predsjednik udruženja Adrijan Kumins je ocijenio da je u Irskoj neuporedivo teže i skuplje voditi restoran, nego u drugim evropskim državama.

"Irski ugostitelji plaćaju najskuplje akcize u Evropi za, recimo, vina, a i dobavljači su zaista preskupi. Ovdje dobavljač dobija u prosjeku 54 odsto više od dobavljača u Španiji, ili 24 odsto više od onog u Engleskoj", izjavio je Kumins.

Udruženje smatra da je prilagođavanje menija samo djelimično rješenje problema, a Kumins ističe da je smanjenje minimalne novčane nadoknade ključna stvar u rješavanju ovog problema.

On je objasnio da bi minimalac, koji u Irskoj danas iznosi 8.65 evra na sat, trebalo smanjiti na 7.65 evra.

Ugostitelji nesumnjivo prolaze kroz težak period – ljudi nemaju novca i vode računa o tome kako ga troše.

Kritičari se slažu da je recesija, u neku ruku, pozitivno uticala na kvalitet usluge u restoranima. U borbi za svakog gosta, više nema prostora za greške.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE