• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federacija BiH pred kolapsom?

U slučaju prolongiranja druge tranše kredita od MMF-a Federacija BiH mogla bi da se nađe pred finansijskim kolapsom.

 Federacija BiH pred kolapsom? Izvor: MONDO

Federacija BiH (FBiH), pritisnuta obavezama i velikim rupama u budžetu, mogla bi da se nađe pred velikim finansijskim problemima i kolapsom ukoliko dođe do prolongiranja druge tranše novca od standbaj-aranžmana koji je BiH postigla s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om).

S druge strane, kako prenosi "Fokus", ni novo zaduživanje FBiH neće donijeti ništa dobro, osim kupovine privremenog socijalnog mira.

Prema podacima kojima raspolaže ovaj list, kada se uzmu u obzir svi relevantni podaci i nova zaduživanja ovog entiteta, odnos javnog duga i bruto društvenog proizvoda (BDP) mogao bi da se krajem ove i početkom naredne u FBiH popne na 50 odsto, što je znatno više od cifre koju zvanične vlasti iz Sarajeva pokušavaju da plasiraju javnosti.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija FBiH, ukupan spoljni i unutrašnji dug u Federaciji 30. juna ove godine iznosio je 4,7 milijardi KM.

Kako se navodi, iako stanje duga, kako spoljnog tako i unutrašnjeg, ima tendenciju povećanja, odnos duga prema BDP-u posljednjih godina je u opadanju, te je 30. juna iznosio 29,6 odsto.

Ekonomisti upozoravaju da je problem kod svih novih zaduživanja to što novac ne odlazi u investicije koje bi donijele novu vrijednost, već uglavnom u direktnu potrošnju, bilo za plaćanje silne administracije, bilo za smirivanje socijalnih tenzija.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE