• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi vlasnik Beograd-filma "zavrće" zaposlene

Djivanović za dve godine trebalo da uloži oko 200.000 evra, ali umesto toga kupio samo dva video bima od 30.000 evra

 Novi vlasnik Beograd-filma "zavrće" zaposlene Izvor: MONDO

Udruženje akcionara "Beogradfilma" zatražilo je u ponedeljak od većinskog vlasnika tog preduzeća Nikole Djivanovića da ispoštuje kupoprodajne obaveze, odnosno da izvrši nephodna ulaganja i isplati zaostale zarade bivšim radnicima.

Član Upravnog odbora tog udruženja Zlata Petrović navela je da je Djivanović za dve godine trebalo da uloži oko 200.000 evra, ali da je umesto toga kupio samo dva video bima koja koštaju oko 30.000 evra.

Ona je navela da je tim povodom sa direktorkom Agencije za privatizaciju Vesnom Džinić imala sastanak na kome joj je objašnjeno da je Djivanović jedan video bim kupio od sredstava "Beogradfilma" a drugi sopstevnim novcem.

"To je i njima sumnjivo i zato njega pojačano kontrolišu", rekla je Petrovićeva.

Ona je istakla i da je novi vlasnik deo zaostalih zarada odlučio da isplati po starom, nevažećem kolektivnom Ugovoru a ne po novom koji je na snazi od 1. avgusta 2006. godine.

"Čak ni po starom Kolektivnom ugovoru nije isplatio tačna primanja, već je zakinuo radnike za visinu njihovih zarada" rekla je Petrovićeva.

Agencija za privatizaciju obaveštena je ovom problemu ali, kako je istakla, "pere ruke" od ovog problema objašnjavajući novom vlasniku da prema ovom kolektivnom ugovoru nema obaveza jer su zaposleni u "Beogradfilmu" morali da imaju pismenu saglasnost za promenu kolektivnoi ugovora.

Predsednik Udruženja malih akcionara Srbije Branko Dragaš rekao je da je na dan privatizacije procenjena vrednost kapitala bila 68,1 milion evra ali je danas taj kapital, zbog porasta vrednosti nekretnina u Beogradu procenjen na više od sto miliona evra.

Dragaš je izjavio preduzeće nema prihode i da se firma zaduživala stavljanjem nekretnina pod hipoteku.

"Kao prihod od prodaje prikazan je iznos od 6,6 miliona dinara, što znači da je 'Beogradfilm' za 365 dana u prošloj godini zaradio oko 80.000 evra", objasnio je Dragaš.

On je naveo da su akcionari najviše za očuvanje delatnosti preduzeća i ubiranje dividende, ali da kupac firmu ne vodi u tom pravcu, tako i da ako se odluče da prodaju svoje akcije, to ne čine po ceni ispod 250 evra po akciji.

Specijalni punomoćnik akcionara "Beogradfilma" Vladan Šobajić rekao je da su pre prodaje februara 2007. bioskopi imali zavidan repertoar ali da je posle ostao da radi samo bioskop "Zvezda".

"Jadran" je izdat, a najveća žalost je što taj bioskop koji je institucija Beograda, pa i bioskopi "Kozara" i "Balkan", nisu radili do pre nekoliko meseci.

"'Jadran' je počeo da radi pre mesec dana kao digitalni bioskop, a pritom kad dodjete ispred njega vidite kafić a ne ulaz u bioskop", rekao je Šobajić.
"
Beogradfilm" prodat je u februaru 2007. godine za 730 miliona dinara Nikoli Djivanoviću.

Ovo preduzeće u svom sastavu ima 14 bioskopa, od kojih su najpoznatiji "Balkan", "Jadran", "Zvezda", "Odeon" i "Kosmaj"...

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE