• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke u BiH izgubile 25 miliona KM

Čak 10 od 30 banaka u BiH u prvih devet mjeseci ove godine poslovalo sa gubitkom.

 Banke u BiH izgubile 25 miliona KM Izvor: MONDO

To se nije desilo otkad su na tržište BiH ušle strane banke.

List "Press RS" piše da će trećina banaka u BiH dočekati Novu godinu sa gubitkom koji će premašiti iznos od 25 miliona maraka!

Prema podacima agencija za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH, čak 10 od ukupno 30 banaka u BiH u prva tri kvartala 2009. poslovalo je sa gubitkom, što je nezabilježen slučaj od kada su se strane banke pojavile u BiH.

Ekonomski analitičari tvrde da je očajnom stanju u bankarskom sektoru kumovala svetska ekonomska kriza, kojoj su banke u BiH odolijevale do prije nekoliko mjeseci.
Ipak, tada su ušle u minus, koji bi, prema procjenama entitetskih agencija za bankarstvo do kraja godine mogao da premaši 25 miliona maraka.

O lošim rezultatima u ovoj godini najbolje svjedoči činjenica da su dvije od 10 banaka u RS poslovale sa gubitkom.

Stanje u Federaciji je znatno gore, jer će osam od ukupno 20 banaka koje posluju u tom entitetu ovu godinu završiti sa gubitkom.

U međuvremenu, bankarski stručnjaci tvrde da gubitak u njihovim trezorima neće uticati na likvidnost banaka. Nezavisni bankarski stručnjaci, međutim, ističu da postoji bojazan da će neke od banaka do Nove godine zapasti u još težu situaciju jer se nisu snašle u sve težim okolnostima dramatičnog povećanja broja preduzeća koja nisu u stanju da vraćaju preuzete kredite.

S druge strane, banke tvrde da građani ne bi trebalo da se plaše mogućnosti da banke manjak u svojim kasama pokušaju da nadoknade podizanjem kamata na kredite.

Za to, kako tvrde, više nema prostora zbog jake konkurencije u ovoj oblasti. Takođe, rukovodstvo banaka ističe i da nema izgleda ni za zaustavljanje kreditnih linija za građane.

Prema izveštaju Agencije za bankarstvo RS, za prvih devet mjeseci ove godine dvije banke u RS zabilježile su gubitak od 3,6 miliona KM, dok su za FBiH, koja još nije izišla sa zvaničnim izvještajem, očekivanja još gora, jer će, prema nekim procjenama, njihov gubitak premašiti 20 miliona maraka.

U isto vrijeme, ukupni profit bankarskog sektora je za čak 42 odsto manji nego lani, na šta su ovih dana upozorili i zvaničnici Centralne banke BiH.

Kemal Kozarić, guverner Centralne banke, skrenuo je, naime, pažnju na alarmantan podatak da je u posljednjem kvartalu rast neotplaćenih kredita dostigao rekordan nivo, najviši u poslijeratnom periodu!
Radovan Bajić, predsjednik Udruženja banaka BiH, tvrdi da ovi podaci, ipak, nisu pretjerano zabrinjavajući i da se u drugoj polovini iduće godine može očekivati stabilizacija bankarskog sektora.

On objašnjava da su gubici banaka izazvani prvenstveno velikim rastom troškova, koji se dovode u direktnu vezu sa efektima svetske ekonomske krize.

Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, smatra da banke ne smiju da dodatno podižu kamate zbog loših reakcija u javnosti.

On kaže da bi to, u normalnim okolnostima, bio očekivan odgovor na slabe rezultate, ali tvrdi da se banke sada neće usuditi da povuku takav potez.

On dodaje da je teško vjerovati da će banke koje su zapale u minus pribjeći povećanju kamata, jer bi time izvršile dodatni udar na ionako osiromašene građane i preduzeća.

Tvrdi da bi banke u tom slučaju zapale u još veće probleme jer bi njihovi klijenti prebjegli u konkurentske kuće.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE