• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH još uvijek u recesiji

Ekonomija BiH još je u recesiji, a izgledi za ozdravljenje su i dalje neizvjesni, bez obzira na nastavak rasta izvoza.

 BiH još uvijek u recesiji Izvor: MONDO

Međutim, povećanje industrijske proizvodnje može se protumačiti kao nagovještaj početka oporavka, navodi se u Ekonomskom biltenu Svjetske banke za BiH.

U izvještaju piše da je smanjenje deviznih rezervi u BiH prekinuto zaključivanjem stendbaj-aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je omogućio i pristup spoljnim izvorima finansiranja.

"Došlo je i do značajne konsolidacije fiskalnih računa poslije zaključivanja ovog aranžmana, te će se raniji neodrživi deficit od oko osam odsto BDP-a za 2009. godinu u budućem periodu smanjiti na oko pet odsto“, navodi se u biltenu čije dijelove prenosi "Glas Srpske".

Svjetska banka navodi da je za devet mjeseci ove godine izvoz BiH opao za 21, a uvoz za 26 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da se trgovinski deficit u istom periodu smanjio za 30 odsto.

U biltenu piše da je u poređenju sa zemljama u okruženju, BiH u poslovnom okruženju ostvarila određeni napredak, ali zemlje u regionu, i pored toga, brže napreduju.

"To uzrokuje zabrinutost u vezi sa mogućnošću BiH da bude konkurentna poslije krize. U drugim zemljama jugoistočne Evrope zapažen je bolji i brži napredak koji se provodi sistematski, usklađeno i koordinisano", stoji u biltenu.

U biltenu Svjetske banke podsjećaju da u idućih nekoliko mjeseci BiH treba da budu odobrena četiri projekta i to zajam Međunarodne agencije za razvoj (IDA) i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za razvojnu politiku javnih rashoda od 96 miliona dolara, zatim IDA kredit za projekat mreže socijalne sigurnosti i podrške zapošljavanju u vrijednosti od 15 miliona dolara, te kreditna linija za mala i srednja preduzeća od 70 miliona dolara, zajam IBRD-a.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE