• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federacija svjesno "tone"

"Određeni politički krugovi u FBiH svjesno vode taj entitet u finansijski krah", tvrdi Perica Rajčević, član Odbora za privredu i finansije.

 Federacija svjesno "tone" Izvor: MONDO

Cilj im je, kaže Rajčević, da tako “na krilima teškog finansijskog stanja izdejstvuju radikalne izmjene Ustava BiH, što je samo po sebi totalno besmisleno.”

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) i član parlamentarnog Odbora za privredu i finansije upozorava da bi RS, koja je ispunila sve zadate uslove Svjetske banke za kredit od 100 miliona evra, u slučaju da FBiH ne ispuni planirane reforme, ponovo mogla da postane talac Federacije, koja u mnogim slučajevima "postaje kamen oko vrata Srpskoj".

Rajčević za “Fokus” navodi da takvo ponašanje vlasti u FBiH treba posmatrati u svjetlu činjenice da je 2010. izborna godina, pa je s obzirom na ponašanje političara evidentno da je predizborna kampanja počela.

Istovremeno, ministar finansija RS Aleksandar Džombić kaže da je dobio uvjeravanja od kolega iz Federacije BiH (FBiH) da će ovaj entitet ispuniti preostale uslove kako bi BiH bio dostupan kredit za razvojne politike i budžetsku podršku (DPL) od 111 miliona dolara.

''Ukoliko izostane ispunjavanje obaveza FBiH, onda kreditna linija neće biti dostupna'', rekao je Džombić.

Predstavnici RS, dodao je, zajedno su pregovarali sa predstavnicima FBiH o ukupnom iznosu kredita od 111 miliona dolara, od čega za RS ide 40 odsto.

"RS je ispunila sve uslove za pristup ovoj kreditnoj liniji, dok FBiH ima obavezu u narednih mjesec dana da usvoji izmjene i dopune određenih zakona o pitanju boračkih dodataka'', naglasio je Džombić.

Direktor Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli ranije je izjavio da bi BiH mogla da izgubi kredit Svjetske banke u iznosu od 100 miliona evra, ako vlasti u FBiH pod hitno ne ispune uslove, odnosno ne provedu reforme najkasnije do februara ove godine.

Reforme koje se očekuju u FBiH prvenstveno se odnose na reviziju prava korisnika boračko-invalidskih naknada, čije je usvajanje, između ostalog, uslov MMF.

Mantovaneli je rekao da će u tom slučaju novac namijenjen za BiH biti preusmjeren u druge zemlje.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE