• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telenor drugi operater fiksne telefonije u Srbiji

Upravni odbor RATEL-a je odlučio da se kompaniji "Telenor d.o.o." dodjeli licenca za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge.

 Telenor drugi operater fiksne telefonije u Srbiji Izvor: MONDO

Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) je odlučio, na sjednici održanoj danas, da se kompaniji "Telenor d.o.o." dodijeli licenca za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge za teritoriju Republike Srbije.

Članovi Upravnog odbora RATEL-a su prilikom usvajanja te odluke prije svega imali u vidu neophodnost uvođenja konkurencije u sektoru fiksne telefonije, jedinog segmenta tržišta telekomunikacija u Republici Srbiji koji još nije liberalizovan, što predstavlja uslov za dalji privredni razvoj naše zemlje.

U susednim zemljama novi operatori fiksne telefonije ulaze na tržište na osnovu odobrenja, a ne licenci, kao što je predviđeno i novim regulatornim okvirom, navodi se u saopštenju Republičke agencije za telekomunikacije dostavljenom Tanjugu.

Ta instiucija ukazuje da su sredinom prošle godine izdate dvije licence za fiksni bežični pristup za koje je jednokratna nadoknada iznosila po 540.000 evra, kao i da će novi fiksni operator morati da uloži značajna sredstva u telekomunikacionu infrastrukturu da bi mogao da pruži očekivani nivo usluga, a u skladu sa Strategijom i akcionim planom za razvoj širokopojasnog pristupa do 2012. godina.

"Telenoru će licenca biti uručena sredinom februara, a biće izdata na period od deset godina, uz mogućnost produženja za još deset godina i taj operator ima obavezu da počne sa komercijalnim pružanjem usluga u roku od godinu dana od dana dodjele licence“, ističe dr Milan Janković, izvršni direktor RATEL-a i predsednik Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja.

RATEL je na osnovu svojih nadležnosti i uslova preciziranih u Pravilniku o broju i periodu na koji se izdaje Licenca za javne fiksne telekomunikacione mreže i usluge, kao i o minimalnim uslovima za izdavanje Licence i najmanjem iznosu jednokratne naknade za izdavanje Licence donetom od strane Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, 20. novrmbra 2009. godine, pokrenuo proceduru javnog nadmetanja za licencu i objavio poziv ponuđačima.

Konkursnu dokumentaciju su, kako se navodi u saopštenju RATEL -a, otkupile četiri kompanije ("Telenor d.o.o" , "VIP mobiule d.o.o", "Kerseyco Trading Limited" (Kipar) i "Konsing grup".

Rok za predaju ponuda je bio 12. januar 2010, a tog dana je sprovedena prva faza javnog nadmetanja - javno otvaranje ponuda.

Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja je konstatovala da je dokumentaciju blagovremeno predala jedino kompanija "Telenor". 15. januara je obavljeno javno otvaranje finasijske ponude.

Kompanija "Telenor" je ponudila iznos od 1.050.000 evra na ime jednokratne naknade za licencu za drugog fiksnog operatora, precizira se u saopštenju RATEL - a.

Vlada Republike Srbije je, na sjednici održanoj 21. januara 2010, prihvatila ponudu "Telenora", a Upravni odbor RATEL-a je sjednici u petak usvojio odluku o dodjeli licence.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE