• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncesija za autoput - od potpisa do stopiranja

Vlada i konzorcijum FCC-Alpine Majreder potpisali su 30. marta prošle godine ugovor o davanju koncesije za autoputa od Horgoša do Požege.

 Koncesija za autoput - od potpisa do stopiranja Izvor: MONDO

Špansko-austrijski konzorcijum dobio je koncesiju na 25 godina, a rok za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege je pet godina.

Aneksima ugovora precizirano je da je 31. mart krajnji rok da koncesionar zatvori finansijsku konstrukciju i započne izgradnju autoputa, ali i počne da naplaćuje putarinu na postojećim deonicama.

Ukoliko se to do tada ne desi država zadržava deset miliona evra i raspisuje se novi tender.

Autoput, prema ugovoru, mora biti završen do 31. decembra 2012. ali i taj rok može biti produžen uz dogovor obe strane.

Autoput Horgoš-Požega trebalo bi da bude deo izgradnje nove saobraćajnice Beograd-Južni Jadran do crnogorskog primorja.

Koncesijom je predviđena izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Vlada je taj konzorcijum proglasila za prvoplasiranog ponuđača na tenderu za dodelu koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega u novembru 2006. godine, jer je za taj posao ponudio 800 miliona evra.

Za drugoplasiranog ponuđača proglašen je građevinski koncern "Por", koji je nastupio pod imenom Srpski konzorcijum sa svojim kooperantima, dok je trećeplasirani na tom tenderu bio konzorcijum nemačke firme "Štrbag" i francuskog "Buiga", a na četvrtom mestu su francuski "Vinči" i GNP.

Pet meseci posle potpisivanja ugovora, a na insistiranje predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša, pojedinih medija, kao i zahteva poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, osnovni tekst ugovora i većina od 19 pratećih aneksa konačno su objavljeni na sajtu Vlade Srbije krajem avgusta prošle godine.

Vlada je u oktobru prošle godine odobrila da u posao izgradnje autoputa Horgoš-Požega bude uključena i austrijska kompanija "Por", kojoj je španska kompanija F C C prenela 50 odsto svog udela u koncesionom preduzeću.

Većinski vlasnik kompanije "Por" je država Austrija.

Sredinom septembra 2007. godine, FCC je zatražila odobrenje od Vlade Srbije da ustupi polovinu koncesionih prava "Poru" iz Austrije, čime bi FCC samo tehnički izašao iz konzorcijuma, jer u preduzeću ostaje "Alpina", čiji je vlasnik u međuvremenu postao FCC.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE