• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bojimo se da Agrokor ne odvuče novac iz BiH"

Autor SRNA

Ministar Šarović je danas poslije sastanka u Beogradu rekao da je najveća bojazan da će doći do odliva sredstava iz zemalja gdje posluje "Agrokor".

  Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas poslije sastanka u Beogradu o "Agrokoru" da je najveća bojazan da će doći do odliva sredstava iz zemalja gdje posluje "Agrokor" i da se sanacija ne odvija preko leđa kćerki-firmi.

Šarović je, poslije sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa ministrima trgovine i ekonomije Srbije, BiH, Crne Gore i Slovenije, rekao novinarima da će i Slovenija uskoro usvojiti poseban zakon, "leks `Merkator`", da bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun "Agrokora".

On je dodao da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidjele donošenje takvog zakona.

"U svakoj zemlji je različita situacija u vezi sa firmama `Agrokora`. U BiH je deset takvih kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori 1.500", rekao je Šarović.

On je istakao da su očekivanja učesnika današnjeg sastanka u Beogradu, sa kojeg su objavljeni zajednički zaključci, da sve firme "Agrokora" budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude "preko leđa" kćerki-firmi u regionu.

Šarović je rekao da je najveća bojazan da će doći do odliva sredstava iz zemalja učesnica sastanka u Beogradu (Srbije, BiH, Crne Gore i Slovenije), jer očekivanja su da se moguća sanacija odvija preko firmi kćerki u ovim zemljama.

"Svaka od zemalja će u skladu sa svojim zakonodavstvom sprovesti odgovarajuće kontrole", rekao je Šarović.

Ministar trgovine Srbije Rasim LJajić rekao je da svi očekuju da se kriza riješi u Hrvatskoj i nađu odgovarajuća rješenja koja neće biti na štetu kćerki-firmi iz sastava "Agrokora" u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Sloveniji.

LJajić je dodao da za sada nema potrebe za nekim novim "leks specijalisom" i da postojeći zakoni u Srbiji daju mogućnost da se spriječi odliv sredstava Srbije prema drugim zemljama.

On je rekao da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima "Agrokor" ima kompanije, jer je "Merkator S", koji zapošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenačkog "Merkatora".

LJajić je naveo da dogovor o zajedničkom rješenju nije uperen ni protiv koga, već je doprinos stabilizaciji "Agrokora".

"Bićemo u svakodnevnoj komunikaciji i preduzimati zajedničke akcije. Spremni smo da razgovaramo sa predstavncima hrvatske Vlade, da bi se tamo rešila kriza `Agrokora` i da to ne bude na štetu kćerki-firmi", rekao je LJajić.

Na današnjem sastanku sa premijerom Srbije Vučićem, osim LJajića i Šarovića, učestvovali su i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, kao i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

U sastavu "Agrokora", čije je sjedište u Zagrebu, posluje više od 60 firmi u regionu koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi. "Agrokor" je u Srbiji vlasnik "Merkatora S", "Dijamanta", "Frikoma", "MG Mivele", Kikindskog mlina i "Nove sloge".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE