• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskid ugovora sa austrijskim "Atekom"?

Odbor za nadzor akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bor predložiće Vladi da raskine ugovor sa austrijskom kompanijom "Atek".

 Raskid ugovora sa austrijskim "Atekom"? Izvor: MONDO

Odbor za nadzor i sprovođenje akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bor u sredu je jednoglasno odbio zahtev austrijskog "Ateka" da mu se odloži rok za isplatu kupoprodajne cene za RTB, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

"Vladi Srbije će biti predloženo da donese odluku da se raskine ugovor sa Atekom i da otpočnu pregovori o prodaji RTB-a drugoplasiranom ponuđaču, ruskoj komapniji SMR", rekao je novinarima  Dinkić posle sednice Odbora, čiji je predsednik.

Ugovor o prodaji RTB Bor potpisan je u februaru ove godine po ceni od 466 miliona dolara, uz investicije od 180 miliona dolara. SMR je ponudio cenu od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara.

To je bio drugi tender za prodaju RTB, nakon što je prvi poništen jer rumunska kompanija Kuprom ni u dodatanom roku nije isplatila cenu od 400 miliona dolara. Kupromu je naplaćena garancija od tri miliona dolara, a Ateku će, ako vlada odluči da se raskine ugovor biti naplaćena garancija od 10 miliona dolara.

Taj novac će, kako je rekao Dinkić, biti uložene u modernizaciju RTB-a.

Atek je do sada isplatio deo cene u iznosu od 150 miliona dolara, i taj novac će mu, prema rečima Dinkića, biti vraćen.

Dinkić je objasnio da su propisi dozvoljavali da se Ateku produži rok za isplatu ugovorene cene, ali da je na njegov predlog doneta odluka o raskidu ugovora jer nisu bila osigurana uveravanja te kompanije da će isplatiti preostali deo cene, kao i ispuniti investicioni plan.

"Najkraći rok koji je Atek nudio za isplatu cene bio je kraj aprila", naveo je Dinkić i dodao da bi možda drugačija odluka Odbora bila da je kupac RTB-a ponudio da do sutra isplati ukupnu cenu.

Dinkić je dodao da će SMR-u biti upućen poziv da pregovara o kupovini RTB-a, i dodao da se nada da će ta kompanija popraviti svoju ponudu.

"Ponuda za sada nije prihvatljiva, ali očekujem da će ona u pregovorima biti popravljena, kao i da će SMR produžiti rok licitacione garancije", naglasio je Dinkić.

Rok za sklapanje ugovora o prodaji RTB-a sa drugorangiranim ponuđačem bio bi 30 dana od započinjanja pregovara, a može da se produži na još mesec dana.

"Ako pregovori sa SMR-om ne budu uspešni ostaje mogućnost trećeg tendera za RTB", dodao je Dinkić.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE