• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Aluminij": Ništa od proizvodnje, opet protesti?

Autori mondo.ba Autori SRNA

Sidnikalci posrnulog mostarskog giganta najvili nove proteste. "Kako sada stvari stoje, od plana ponovnog pokretanja proizvodnje nema ništa", tvrde oni.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika mostarskog preduzeća za proizvodnju primarnog aluminijuma i aluminijumskih legura "Aluminij" Romeo Biokšić izjavio je danas da je plan ponovnog pokretanja proizvodnje u ovom preduzeću propao i najavio proteste radnika početkom septembra.

Biokšić je nakon vanredne skupštine sindikata rekao novinarima da je bilo planirano pokretanje proizvodnje 1. septembra kada je trebao početi sa radom pogon livnice, ali da do danas nije učinjeno ništa.

"Kako sada stvari stoje, od plana ponovnog pokretanja proizvodnje nema ništa. Imamo informacije da se sa 1. septembrom spremaju otkazi ugovora o radu radnicima `Aluminija` koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. Ako ne budu osigurana sredstava za otpremnine tim ljudima i ne bude im uvezan staž, 3. septembra radnici `Aluminija` izaći će na protest pred zgradu HDZ-a, a 5. septembra pred zgradu Vlade Federacije BiH /FBiH/", rekao je Biokšić.

Proizvodnja u "Aluminiju" ugašena je 10. jula kada je preduzeće isključeno sa električne mreže zbog nagomilanih dugova. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega 293 miliona KM za električnu energiju.

Nakon gašenja proizvodnje, Krizni štab "Aluminija" izradio je plan rekonstrukcije i ponovnog pokretanja proizvodnje, a prije tri dana Uprava preduzeća saopštila je da nema novac za sprovođenje tog plana.

Dioničarsko društvo "Aluminij" zapošljava oko 900 radnika. Vlada FBiH vlasnik je 44 odsto dioničkog kapitala, mali dioničari 44 odsto, a Vlada Hrvatske 12 odsto.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE