• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afera "Ljubljanska banka": Štediše iz BiH ostale bez 60 miliona KM

Autor mondo.ba/SRNA

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu štediša iz BiH protiv Slovenije i BiH za nadoknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci

 Afera "Ljubljanska banka": Štediše iz BiH ostale bez 60 miliona KM Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ
Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu štediša iz BiH protiv Slovenije i BiH za nadoknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci, uz obrazloženje da apelanti nisu iscrpili sve pravne lijekove, a prije svega, nisu se obratili sudovima u Sloveniji.

Slovenija je odbila da isplati oko 40 miliona KM bez kamate, te 47 odsto kamata, što je ukupno blizu 60 miliona KM koliko je nekoliko hiljada štedišta iz BiH potraživalo na osnovu štednje u Ljubljanskoj banci prije rata.

Možda će vas zanimati

Slovenija je odbila da isplati štednju i onima koji su imali takozvane darovne ugovore, tako da je nekoliko hiljada građana BiH trajno ostalo bez svoje štednje.

Predsjednik Udruženja štediša u BiH Amila Omersoftić rekla je da štediše ove banke iz BiH nisu imale novca da angažuju slovenačkog advokata u tom postupku, a po zakonu Slovenije, to je uslov za podnošenje apelacije.

"Tužili smo i Sloveniju i BiH. Nama naša zemlja nikada nije obezbijedila dokaze koje smo mi mogli i trebali priložiti u Sloveniji i dokazati naša prava. BiH nam je uskratila te podatke, a s druge strane poslala je Slovencima naše račune i ličnu dokumentaciju, što je Slovenija zloupotrijebila i odbila zahtjeve za povrat štednje", izjavila je Omersoftićeva za portal "Kliks".

Ona je rekla da je BiH prodala svoje građane, te da ih nije zaštitila.

"Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je naš novac u Sloveniji, ali mi smo ostali bez njega. To je konačna odluka i više nemamo nijednog načina da eventualno dobijemo naš novac", kaže Omersoftićeva.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE