• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raković iz SDS: Potrebno uvesti dvije stope PDV-a

Autor SRNA

Predsjednik Odbora za privredu i finansije SDS-a Slaviša Raković ocijenio je da je u BiH potrebno uvesti dvije stope PDV-a, višu i nižu koja bi obuhvatila veliki paket proizvoda i usluga potrebnih za normalnu egzistenciju građana.

 Povećanje PDV u BiH Slaviša Raković Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Konkretno, to se odnosi na hranu, odjeću, obuću, lijekove, udžbenike... Tim potezom bi olakšali i unaprijedili životni standard građana, a oporezovali druge vidove potrošnje koji ne spadaju u neophodne", rekao je Raković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On smatra da je neophodna reforma Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, da se mora znati kako funkcioniše, kako je kadrovski opremljena i kako troši budžetska sredstva koja su joj dodijeljena.

Možda će vas zanimati

"Uprava za indirektno oporezivanje mora da bude besprekorna, moramo da znamo kako funkcioiniše, a ne da odlukom o povećanju PDV-a i prihoda pokrivamo sve njihove neuspjehe", navodi Raković.


On je upozorio da bi povećanje PDV-a dovelo do lančanog povećanja cijena, što bi negativno uticalo na standard građana i funkcionisanje privrede.

"Iako se obaćava povećanje plata u javnom sektoru, ni to nije dovoljno da nadoknadi gubitak koji će građani osjetiti kroz ovaj vid oporezovanja potrošnje", naveo je Raković.

Prema njegovim riječima, još veći problem predstavlja postojanje niza zahtjeva privrede da se olakša njen status u sistemu oporezivanja kako bi se postigli bolji efekti i rast privređivanja.

Raković kaže da se to, prije svega, odnosi na izuzetno nizak ulazni prag PDV-a koji na godišnjem nivou iznosi 50.000 KM prihoda, a koji bi, po procjenama SDS-a, trebao da iznosi minimalno 100.000 KM.

On smatra i da se rokovi naplate PDV-a, koji se sada plaćaju 10. u mjesecu za protekli mjesec, mogu pomjeriti za 20. u mjesecu, pa čak do plaćanja na fakturisanu realizaciju.

Raković je ocijenio da budući predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i cijeli Savjet ministara koji će biti izabran fokus svojih reformi treba da okrenu prema UIO i da omoguće da se sprovedu duboke reforme sistema indirektnog oporezivanja kako bi i privreda i građani mogli da daju puni doprinos razvoju društva.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE