• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mondo saznaje: U drugoj polovini marta u RS odjavljeno blizu 2.000 radnika

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

U periodu od 16. marta, kada su u Srpskoj uvedene prve mjere u borbi protiv širenja korona virusa, pa do 31. marta, odjavljeno je ukupno 1.969 radnika u Republici Srpskoj. Potvrđeno je to za Mondo u Poreskoj upravi RS.

 Otpušteni radnici zbog korona virusa u RS pad prihoda Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Međutim, direktor Poreske uprave RS Goran Maričić za naš portal pojašnjava da to “ni u kojem slučaju ne znači da su sve odjave uzrokovane epidemijom korona virusa u RS” i posljedica mjera koje su potom donijete.

"Među tih 1.969 odjavljenih radnika je i veliki broj zaposlenih u javnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim firmama na koje se apsolutno ne odnose mjere zabrane ili ograničenja rada, te im nije ugroženo normalno poslovanje zbog pojave korona virusa u RS," istakao je Maričić.

Takođe, prema evidencijama Poreske uprave RS, 31. marta prošle godine bilo je registrovano 286.147 obveznika doprinosa po osnovama osiguranja koji se tretiraju kao zaposlenje, dok je na isti dan ove godine registrovan 294.006 zaposleni.

Pad naplate prihoda u martu

Кada je u pitanju naplata prihoda, evidentan je značajan pad u martu.

Poreska uprava RS je u prva tri mjeseca ove godine, na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 598,7 miliona maraka, što je za 23,1 milion КM ili četiri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 117,3 miliona КM ili 26,3 miliona maraka manje.

Bilježi se pad porez na dohodak za 2,2 miliona maraka manje, poreza na dobit za 23,7 miliona КM manje u odnosu na uporedni period. Кod doprinosa, naplata je iznosila 382,4 miliona КM i veća je za tri odsto nego u istom periodu prošle godine, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 98,7 miliona maraka ili 7,5 miliona КM manje.

"Ovi podaci pokazuju da smo nakon nekoliko godina konstantnog rasta javnih prihoda u RS, došli u situaciju da bilježimo smanjenje prihoda isključivo usljed sveopšte situacije u vezi sa korona virusom, mjera Republičkog kriznog štaba koji je zabranio i ogrančio rad određenih djelatnosti, ali i odgađanja plaćanja poreskih obaveza poreza na dobit i poreza na dohodak," objasnili su za Mondo u Poreskoj upravi RS.

Da je to tako pokazuju podaci o naplati javnih prihoda prije i poslije donošenja pomenutih mjera i odluka polovinom marta.

Tako je naplata javnih prihoda u prvoj polovini marta iznosila 122,8 miliona maraka što je predstavljalo rast prihoda od 10,6 miliona КM ili devet procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, nakon donošenja mjera, ograničenja i zabrana rada, odlaganja plaćanja poreskih obaveza došlo je do pada naplate javnih prihoda pa je u drugoj polovini marta naplaćeno tek 86,7 miliona КM, što je za 44,7 miliona maraka ili 34 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

"Dakle, obistinila su se predviđanja da bi kriza izazvana korona virusom kod nas, pa tako i u cijelom svijetu, mogla stvoriti probleme u naplati javnih prihoda, kao što uopšteno ugrožava i sve ekonomije i privrede svijeta, na šta niko nije imun," ocijenio je direktor PURS Goran Maričić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE