• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berze u panici: Hoće li se ponoviti 2007?

Predsjednik SAD Barak Obama je o pogoršanju svjetske ekonomske krize telefonom odvojeno razgovarao sa premijerima Italije i Španije.

 Berze u panici: Hoće li se ponoviti 2007? Izvor: MONDO

U Rimu je saopšteno da su Obama i Silvio Berluskoni razgovarali o svjetskoj dužničkoj krizi.

"Stanje na finansijskom tržištu SAD i Evrope bilo je u centru pažnje tokom razgovora", saopštila je Vlada Italije.

Italija, kao i Španija, smanjila je štetu u ponedjeljak zahvaljujući opadanju prinosa na državne obveznice pošto je Evropska centralna banka (ECB) najavila da će im otkupiti dio duga.

Milanska berza je, međutim, opala za 2,42 odsto, a Njujorška za pet i po odsto.

Obama je telefonom pozvao premijera Španije Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera, da bi razgovarali o potrebi koordinirane akcije da bi se izbjeglo usporavanje svjetske privrede, saopšteno je u Madridu.

Sapatero i Obama su "istakli potrebu koordiniranog djelovanja da bi se podstakao privredni rast i spriječilo usporavanje" privrede.

Saglasili su se i o "potrebi da se ubrza sprovođenje dogovora zemalja zone evra od 21. jula (o finansijskom spasacanju Grčke i prevenciji širenja krize na druge zemlje EU) i da se ojača angažovanje u evropskom projektu", navodi se u saopštenju.

Prema analitičarima, kašnjenje u sprovođenju mjera donijetim 21. jula radi zaustavljanja krizu u Grčkoj nije povratilo povjerenje investitora, čemu se u petak pridodalo smanjenje kreditnog rejtinga SAD što je podstakla još veća strahovanja za stanje svjetske privrede.

Zapadni lideri užurbano razgovaraju dok su zapadne berze uspaničene strahujući od novog talasa krize kakav je prije nekoliko godina počeo u SAD krahom paradržavnih finansijsko-hipotekarnih firmi, banaka, osiguravajućih društva i investitora.

Neuobičajeno oštra kritika SAD stigla je iz Kine. Peking, kao najveći povjerilac SAD, ima "svako pravo" da od Vašingtona zahtijeva rješenje dužničkog problema, komentariše kineska državna novinska agencija Sinhua.

Vašington nije u stanju da se uz pomoć novih kredita izvuče iz blata. Sinhua pominje takođe eventualno uvođenje "jedne nove, stabilne i globalno bezbjedne valute", kako bi se otklonila mogućnost katastrofe, koju može da izazove jedna jedina zemlja.

Američki predsjednik Barak Obama ocijenio je da će Sjedinjene Američke Države uvijek biti zemlja sa najboljim kreditnim rejtingom.

Kritikujući agenciju "Standard end Purs", zbog obaranja kreditnog rejtinga Amerike za jedan stepen, Obama je izjavio da nije problem u dugu, već u deficitu.

"Rješenje tog problema je u poreskoj reformi, kojom će bogati Amerikanci dati pravičniji doprinos i reformi zdravstvenog osiguranja. Svjetske berze i dalje vjeruju da je američki kreditni rejting trostruko A, sa čime se slažu i investitori", rekao je Obama.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE