• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japanska organizacija dobitnik Nobelove nagrade za mir

Autor Nikolina Damjanić

Nobelovu nagradu za mir ove godine dobila je japanska organizacija Nihon Hidankio, koja okuplja preživjele od atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju, saopštio je danas Nobelov komitet.

 shutterstock_344487557.jpg Izvor: Shutterstock

U obrazloženju odluke navodi se da je ovaj masovni pokret poznat i kao Hibakuša, dobio nagradu za mir za svoje napore da postigne svijet bez nuklearnog oružja i za zalaganja da nuklearno oružje nikada više ne smije da se upotrebi.

Pokret je nastao kao odgovor na atomske napade u avgustu 1945. godine, a njegovi članovi neumorno su radili na podizanju svijesti o katastrofalnim humanitarnim posljedicama korišćenja nuklearnog oružja.

Od ustanovljavanja 1901. godine, Nobelovu nagradu za mir dobilo je 110 pojedinaca i 30 organizacija, a pojedine organizacije su dobile nagradu više puta.

Međunarodni komitet Crvenog krsta osvojio ga je tri puta, a Kancelarija visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice dva puta.

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Јusafzai je u trenutku kada je dobila nagradu imala 17 godina, dok je najstariji dobitnik Јozef Rotblat imao 86 godina te 1995. godine.

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Odbor koji odlučuje o dobitniku nagrade sastoji se od pet članova koje bira norveški parlament, a prijedloge kandidata za dobitnike Nobelove nagrade za mir, osim članova komisije i bivših dobitnika nagrade, mogu dostaviti svi članovi vlade ili Međunarodnog suda pravde, profesori na katedrama za sociologiju, istoriju, filozofiju, pravo i političke nauke kao i rukovodioci odgovarajućih instituta.

Nobelova nagrada za mir se može dodijeliti učesnicima određenih mirovnih pregovora, iako oni nisu doveli do konačnog rješenja, odnosno do dotičnog mirovnog ugovora.

Nagrada je, kao i druge Nobelove nagrade, donacija švedskog pronalazača i fabrikanta Alfreda Nobela, i od 1901. se svake godine dodjeljuje 10. decembra u Oslu, na dan njegove smrti.

(Agencije/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ono sto je tuzno u ovome svemu je da Japan vise ne smije ni da kaze ko je bacio atomske bombe na Hirosimu i Nagasaki.

MONDO REPORTAŽE