Nemački kancelar Angela Merkel, koja svoje sunarodnike osvaja, između ostalog, i saznanjima da se odmara na isti način kao i milioni Nemaca ili jede krompir-čorbu po sličnom receptu, častila se proteklog vikenda "skupim" specijalitetom.
Merkelova je u svojoj pokrajini severnjačke lepote i nacionalnih parkova, koju zapljuskuju vode Baltika, sa trojicom saradnika napravila pauzu uz ''pflaumenaugust'', odnosno ''matjes'' (mlade haringe) sa ''musom'' od šljiva. ''Bild'' je saznao da je to topla zemička sa mladim haringama, lukom, jabukama i ''musom'' od šljiva koja košta 2,50 evra i da je ukupan račun bio 10 evra. Kada je reč o Merkelovoj, o njoj se, uprkos toga što ona svoj privatni život, kako kažu poznavaoci, skoro hermetički čuva, ipak, puno toga zna, čak broj cipela. Merkelova, koja sa svojim mužem profesorom Joahimom Zauerom živi na četvrtom spratu jedne žute kuće, stare građnje u Berlinu, nosi broj cipela 38, a konfekcijske garderobe 42-44, otkrio je jednom nemački ženski časopis ''Brigite'' koji se bavi modom, kulturom, psihologijom, medicinom, porodičnim odnosima i, naravno, politikom. Pošto se u pričama o DDR govorilo da su tamo i tada najveći luksuz bile banane, Merkelova, međutim, nije sanjala o bananama, već o ananasu, a kada je reč o njenoj domovini, nju su miris sena, borova i krompira podsećali na domovinu, pišu mediji o njoj. Za Merkelovu se kaže da je visoka 168 centimetara, da je rođena u znaku raka i da je veoma rano počela da govori, a kasno da hoda. O njoj se zna i da je kao mala svirala flautu i, bez obzira što je bila ''nesportski tip'', želela da postane balerina. Kada je reč o Merkelovoj i muškarcima, ona je jednom rekla da su oči ono što muškarce čini atraktivnim i ''priznala'' da, recimo, oni bolje od žena znaju da cepaju drva.... Omiljeno sveće Merkelove su ljiljani i delfinium, ona rado ide u svoju ''daču'' u Ukermark i tamo zna da plevi svoje biljke od korova. U bašti u Ukermarku sadi kropir i jagode, a zna i da kuva čorbu od krompira. Za ''kancelarsku čorbu'' potrebno je skuvati krompir i zeleniš za supu zajedno, zatim sve to izgnječiti, ali ne pirirati, slaninu prepeći i sve zajedno sa majoranom pomešati, tvrde nemački mediji.