Novinari u BiH - zadnja rupa na svirali

Autor:

Novinari u BiH rade za najniže plate u regionu, veliki problem je "rad na crno", a da stvar bude gora, nisu ni organizovani, pa su, primjera radi, u RS samo nešto više od 20 odsto novinara članovi Sindikata medija i grafičara RS.

1
A- A A+

"Ključni problemi novinara, kako u Republici Srpskoj, tako i u BiH u cjelini, su 'rad na crno' i razne zloupotrebe ugovora o radu, što poslodavci vešto koriste", kaže za "Večernje novosti"predsjednica Sindikata medija i grafičara RS Marijana Šarčević.

Prema podacima sindikata i udruženja novinara u BiH, prosječna novinarska plata iznosi oko 340 evra, što je najmanje u regionu, a profesija je na taj način ponižena.

"Većina poslodavaca u medijima ne plaća prekovremeni rad, rad praznicima, krše se prava po osnovu godišnjeg odmora, bolovanja, davanja otpremnina, što uz stresnu prirodu ovog posla novinare svrstava u najugroženije kategorije u društvu. To je samo po sebi apsurd, jer upravo novinari ukazuju na brojna kršenja prava drugih radnika, a o sebi najmanje misle", kaže Šarčević.

U prilog tome ide i podatak da je samo nešto više od 20 odsto novinara u Republici Srpskoj učlanjeno u jedini sindikat koji okuplja novinare - Sindikat medija i grafičara RS.

"Naši članovi su novinari Srne, lokalnih medija i odnedavno dnevnog lista 'Pres'. Većina kolega se ne učlanjuje u sindikat, jer se boje poslodavaca i otkaza, a upravo treba da bude obrnuto. Najčešće su poslodavci ti koji treba da se boje novinara, jer oni njima duguju plate, uplatu doprinosa i krše brojna prava", kaže Šarčevićeva.

Andrijana Pisarević, predsjednica Sindikata dnevnog lista "Pres", kaže da je ovo, zasada, jedini sindikat u jednom privatnom mediju i da su novinari "Presa", i pored brojnih opstrukcija iz uprave, uspjeli da se organizuju i zaštite.

"Na djelu je srozavanje profesije. Mnogi novinari i ne znaju šta je sindikat, da članstvom imate, ako ništa, bar mogućnost pravne pomoći, što na godišnjem nivou košta 50 KM, koliko košta članarina. Međutim, mi novinari sami ne poštujemo svoju profesiju, nismo u stanju da se izborimo za svoja prava, zato nas i društvo tako doživljava", smatra Pisarovićeva.

Ona poručuje svim kolegama koji iz straha ne smiju da formiraju sindikat u medijima u kojima rade, da se barem pojedinačno učlane u Sindikat medija i grafičara RS i da se usprotive poslodavcu kad dođe do kršenja njihovih prava, jer će ih tada poslodavci više poštovati.

Tagovi:

Ostale vijesti