Robokids centar- mjesto učenja i zabave

Banjaluka je postala bogatija za jedno sjajno edukativno mjesto namijenjeno djeci od sedam godina, ali i onim starijim zainteresovanim za učenje. Centar za naprednu STEM edukaciju djece i mladih - ROBOKIDS zvanično je počeo sa radom.

0
A- A A+
Robokids Foto: Promo/Robokids

Robokids je prvi centar za naprednu STEM (Sience, Tehnology, Engineering, Mathematics) edukaciju djece i mladih u RS, posvećen promociji znanja, nauke i tehnologije.

Na današnjem otvaranju, uz prisustvo velikog broja zvanica, vlasnik i osnivač ovog centra Zoran Gajić rekao je kako je posebno ponosan na sve ljude koji su radili na stvaranju ovog centra koji bi trebao inspirisati djecu i mlade za razvijanje kritičkog i logičkog razmišljanja, šire vidike i perspektivu ličnog i profesionalnog razvoja.

„Ovaj centar je prvi u Banjaluci, a negdje treći u BiH. Smatramo da je stvaranje zajednice kreativnih pojedinaca okrenutih ka zanimanjima budućnosti temelj razvoja i rasta. Ukoliko usadimo vjeru u djecu i mlade o beskrajnim sposobnostima učenja i stvaranja, sigurni smo da će postići i ostvariti svaki cilj. Naša ciljna grupa su djeca viših razreda osnovne i srednje škole, koja trebaju po završetku da se odluče o nastavku obrazovanja.U Robokids su dobrodošli svi željni znanja, razvoja, napretka i puni ideja koje će pretvoriti u stvarnost“, rekao je Zoran Gajić.

Zoran Gajić, robokids Foto: Promo/Robokids Zoran Gajić, osnivač Robokids centra

Svi prisutni imali su priliku vidjeti kako radi 3D printer, kako djeca od lego kockica prave robote i još mnogo zanimljivih stvari. Centar organizuje kurseve iz oblasti robotike, elektronike, programiranja, kreativnih disciplina, lijepih vještina i stranih jezika. Ako se pitate zašto Robokids odgovor je jednostavan. U svakom djetetu se krije mali istraživač. Usmjeravanjem prirodne radoznalosti svakog polaznika u pravcu ispitivanja svijeta oko nas, podržavaju lični rast i razvoj svakog djeteta.

„Robokids je prvi ovakav centar u Republici Srpskoj i nastao je iz težnje da pružimo djeci mogućnost da se obrazuju u oblastima nauke i tehnologije kroz programe koji su globalni i koji će da donesu sve veću zainteresovanost i na lokalnom nivou za nauku i tehnologiju. Posebno smo ponosni na kurseve robotike i programiranja za djecu koji su dizajnirani tako da djeca uđu u tu materiju na način koji je prilagođen njihovim godinama i mogućnostima. Cijene će biti prilagođene i  oditeljima i djeci. Ovom prilikom bih obavijestila roditelje da ćemo u decembru i januru imati demo časove koji će biti besplatni, a sve informacije mogu se naći na našoj FB stranici i sajtu www.robokids.xyz ", izjavila  je Tatjana Pavlović, koordinator nastave ovog centra.

Kako su nam rekli u Robokidsu, predviđa se da će među top 50 globalno najtraženijih profesija do 2020. godine, čak 42 biti iz neke STEM oblasti. U Robokids Centru su ponudu kurseva kreirali na osnovu trenutne ali i buduće potražnje. Kreirali su i niz kurseva namjenjenih edukaciji pojedinaca koji ne dolaze striktno iz STEM oblasti, ali žele poboljšati svoju produktivnost, steći nova znanja, oprobati
se u novoj oblasti ili se bolje pozicionirati na tržištu.

„Danas pravimo robota i trebamo ga malo isprogramirati kako bi mogao da radi ono što mi želimo. Naučili smo svašta novo danas, ali treba nam još malo znanja kako bi sami znali da ga programiramo da bi bio gotov“, rekla nam je jedna djevojčica koja je sa svojim vršnjacima pravila malog robota od lego kockica.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojjičić izrazio je veliko zadovoljstvo povodom otvaranja Robokids centra u Banjaluci i pružio podršku ovom centru.

„Sjećam se vrlo dobro jednog bilborda koji je prije nekoliko godina stajao u gradu na kojem je jedno novorođenče pored kojeg je stajao natpis da još uvijek nije izmišljeno zanimanje kojim će se to dijete baviti kada bude u zrelim godinama. Svijet se mijenja jako brzo da ga je veoma teško pratiti,  djeca koja su danas u uzrastu osnovnih i srednjih škola ko zna kojim će se zanimanjima sve baviti. Važno je da imaju jedan ovakav prostor u kojem će barem moći da se upoznaju na jednom edukativnom pa i zabavnom nivou sa modernim dostignućima koja su već uveliko u primjeni u raznim industrijama“, rekao je Radojičić.

Aktivnosti Robokids Centra podržane su putem projekta Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH – ENABLE-BiH. Projekat podržava Agencija za međunarodnu saradnju SAD-a (USAID), kao pomoć američkog naroda BiH, i implementira Save the Children. ENABLE-BiH ima za cilj unaprijediti obrazovanje u BiH i doprinijeti razvoju ekonomije zasnovane na znanju.

Pratite MONDO na Facebooku, Twiteru ili Instagramu!

Ostale vijesti