Jeste li osjetili? Plate rasle u svim područjima

Prosječna mjesečna plata u julu, isplaćena nakon oporezivanja u Republici Srpskoj, iznosila je 912 КM, dok je prosječna bruto plata iznosila 1.417 КM.

5
A- A A+
Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri, Novčanik Foto: MONDO/Samir Cacan

Prema podacima Zavoda za statistiku RS najviša prosječna plata nakon oporezivanja , kao i obično, isplaćena je u području finansijske djelatnosti i osiguranja (1. 459 КM), a najniža u građevinarstvu (632 КM).

Statističari su izračunali da su plate u julu ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, nominalno veće za 7,5 odsto, a realno za 7,1 odsto, i rasle su u svih 19 područja. U nekim su plate veće i do skoro 25 odsto. Blago povećanje zabilježeno je i kada se poredi ovogodišnja julska sa junskom platom.

"U julu 2019. godine, u odnosu na jul 2018, nominalni rast plate nakon oporezivanja zabilježen je u svih 19 područja, od čega najviše u poslovanju nekretninama 24,5 odsto, pružanju smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 24,3 odsto i ostalim uslužnim djelatnostima za 20,3 odsto," istakli su iz Zavoda za statistiku RS. 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj su u julu 2019. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku niže za pola procenta, dok su na godišnjem nivou, više za 0,3 odsto.

Najveći godišnji rast cijena imala su alkoholna pića i duvan, usljed viših cijena cigareta koje su poskupile za blizu osam odsto, zatim stanovanje, kao i usluge odvoženja smeća koje su više za blizu 10 odsto.

Najveći pad cijena u posljednjih godinu dana zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća od oko 13 odsto.

U julu 2019. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 342 miliona КM i uvoz od 436 miliona КM.

U okviru ukupno ostvarene robne razmjene, pokrivenost uvoza izvozom je 78,5 odsto, a najviše se izvozilo u Italiju i Srbiju, dok su ove dvije zemlje najzastupljenije i kada je u pitanju uvoz.

U prvih sedam mjeseci ove godine, najviše se iz RS izvozila električna energija, dok najveće učešće u uvozu, ostvaruju lijekovi sa ukupnom vrijednošću od 106 miliona КM, što iznosi blizu četiri odsto ukupnog uvoza.

Ostale vijesti