• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nevena Todorović za Mondo: Svi medicinari su opterećeni poslom i angažovani na više zadataka

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

"Zdravstveni radnici u Domu zdravlja Banjaluka izuzetno su opterećeni i vršeno je nekoliko reorganizacija rada kako bi nadomjestili radnike koji su na bolovanju," kazala je u intervjuu za Mondo direktorica Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović.

 Nevena Todorović Dom zdravlja Banjaluka koronavirus medicinski radnici Izvor: Srna

Todorovićeva je pričala o uslovima u kojima Dom zdravlja funkcioniše u vrijeme pandemije, o vakcinaciji stanovništva i zdravstvenih radnika u pogoršanim epidemiološkim uslovima.

Koliko radnika Doma zdravlja Banjaluka je do sada vakcinisano protiv koronavirusa i kakvo je za sada interesovanje?

U JZU “Dom zdravlja” u Banjaluci protiv virusa korona do sada je vakcinisano 357 radnika od čega su 93 radnika vakcinisana i revakcinisana u Beogradu. Interes zdravstvenih radnika naše ustanove za vakcinaciju protiv Covid-19 je zadovoljavajući. Inicijalno se prijavilo 443 radnika za vakcinaciju u Banjaluci pored 93 radnika koji su obavili imunizaciju u Beogradu (više od 60%).

Zbog objektivnih razloga i promjene zdravstvenog stanja pojedini radnici još uvijek nisu pristupili vakcinaciji. Takođe, određeni broj naših radnika već je prebolio korona virus i isti će biti naknadno vakcinisani.

 Nevena Todorović Dom zdravlja Banjaluka koronavirus medicinski radnici Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Treba napomenuti da je u našoj zdravstvenoj ustanovi u toku vakcinacija lica starijih od 65 godina koja se vrši uporedo sa imunizacijom zdravstvenih radnika, penzionisanih zdravstvenih radnika Doma zdravlja kao i korisnika i zaposlenih u ustanovama za smještaj starijih lica i drugim ustanovama za smještaj i dugotrajnu njegu.

Do današnjeg dana putem timova porodične medicine za vakcinacije protiv korona virusa prijavilo se 10.103 lica starijih od 65 godina. Putem SMS/MMS poruke prijavilo se 667 osoba iz ove prioritetne grupe kao i 12 lica putem “E-čekaonice”, koja se nalazi na web sajtu "JZU Dom zdravlja Banjaluka."

Štab:

Kakvo je trenutno stanje u ambulantama Doma zdravlja Banjaluka zbog povećanog broja zaraženih?

Sve naše ambulante za akutne respiratorne infekcije (ARI ambulanta za odrasle pacijente i učenike srednjih škola, ARI pedijatrija, ARI pri Službi hitne medicinske pomoći sa edukativnim centrom, ARI RTG i ARI laboratorija), Higijensko – epidemiloška služba i ambulante u Službi porodične medicine su izuzetno opterećene. Higijensko – epidemiološka služba naše Ustanove je izuzetno opterećena i pored radnika Službe trenutno je angažovano i preko 20 radnika raznih profila iz drugih službi, odsjeka i odjeljenja.

Za rad u ambulanti za pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama za djecu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola (ARI pedijatrija) angažovana su četiri doktora i četiri medicinske sestre.
U ARI laboratoriji angažovano je šest laboratorijskih tehničara, dok je u ARI RTG angažovano tri doktora i dva RTG tehničara.

"Radno opterećenje je veliko, jer se od svih zdravstvenih radnika očekuje maksimalni angažman i posvećenost poslovima koje rade, što su oni činili u prethodnom periodu i čine i sada."

Angažman osoblja iz Službe porodične medicine zahtijeva rad u Kovid ambulantama (za sada četiri doktora i šest medicinskih sestara), rad u ARI ambulanti (za sada 15 doktora i 21 medicinska sestra) svakim radnim danom, a tokom vikenda za rad u ARI ambulanti za sada je angažovano po 10 doktora i 10 medicinskih sestara). Osoblje iz Službe je angažovano i na sprovođenju vakcinacije, tako da prosječno dnevno na ovim poslovima radi tri doktora i pet medicinskih sestara, mada je planirano kroz masovnu vakcinaciju povećano angažovanje naših zdravstvenih radnika na ovim poslovima. Ostali radnici su angažovani za rad sa ne-Covid pacijentima u ambulantama porodične medicine i za rad u dežurnim ambulantama tokom vikenda i praznika.

Treba napomenuti da Ambulanta za akutne respiratorne infekcije u Službi hitne medicinske pomoći radi u toku dana, a u večernjim satima, poslije 24 časa, Služba hitne medicinske pomoći preuzima sve pacijente koji su pozitivni na korona virus i sve druge pacijente sa respiratornim bolestima.

Iz gore navedenih podataka je evidentno da su radnici iz naših službi, a posebno Službe porodične medicine, opterećeni radnim zadacima na više različitih poslova. Radno opterećenje je veliko, jer se od svih zdravstvenih radnika očekuje maksimalni angažman i posvećenost poslovima koje rade, što su oni činili u prethodnom periodu i čine i sada.

 Nevena Todorović Dom zdravlja Banjaluka koronavirus medicinski radnici Izvor: Grad Banjaluka

Pored redovnog rada naše osobolje iz Službe porodične medicine angažovano je za rad u ARI i Kovid ambulantama, Higijensko – epidemiloškoj službi, procesu masovne vakcinacije te su tokom prošle godine radili i u republičkim karantinima. Samo maksimalnim zalaganjem svih zaposlenih uspijevamo da izvršimo sve zadatke, koji su postavljeni pred nas. Odsustva radnika su svedena na minimum, tako da se korišćenje godišnjih odmora i drugih odsustava sa posla odobrava samo u slučajevima izuzetnih okolnosti.

Koliko medicinskih radnika je trenutno zaraženo u Domu zdravlja Banjaluka i na koji način izlazite na kraj sa nedostatkom zdravstvenih radnika?

Trenutno u našoj zdravstvenoj ustanovi ukupno se 93 medicinska radnika nalazi na bolovanju ili 13,80% od čega: 43 radnika po osnovu korone ili 6,37% (32 radnika pozitivno, a 11 radnika se nalazi u izolaciji), 50 radnika po drugim osnovima bolovanja. Na bolovanju se nalazi i 18 nemedicinskih radnika. Ukupno je na današnji dan odsutno 111 radnika.

 Nevena Todorović Dom zdravlja Banjaluka koronavirus medicinski radnici Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Tokom pandemije izazvane virusom Sars-CoV-2 u više navrata je vršena reorganizacija rada, da bi se sa osobljem koje imamo na raspolaganju, mogle izvršiti sve radne obaveze. Posljednjom reorganizacijom u nekim ambulantama je smanjen broj smjena ili radnih dana, tako da je i to jedan od načina na koji prevazilazimo problem za povećanom potrebom za kadrom.

Najviše smo reorganizovali i crpili kadrove iz Službe porodične medicine na način da smo smanjili broj timova u procesu rada u gradskim ambulantama. Posljednja reorganizacija se odnosila na smanjenje radnih dana u seoskim i prigradskim ambulantama.

Da li Dom zdravlja ima svu potrebnu opremu i sredstva za borbu protiv koronavirusa?

Od pojave pandemije korona virusa Vlada Republike Srpske nam je obezbijedila dovoljne količine zaštitne opreme za naše medicinsko osoblje, kao i dezinfekcionih sredstava, UV lampe... Naše osoblje koje radi u visoko rizičnim ambulantama (ARI i Kovid ambulante) ima punu zaštitnu opremu koja obuhvata partikularne maske FFP2, zaštitna odijela, zaštitne naočale, vizire, nazuvke za obuću i rukavice.

 Nevena Todorović Dom zdravlja Banjaluka koronavirus medicinski radnici Izvor: MONDO/Dragana Božić

Osim nošenja kompletne zaštitne opreme, osoblje i pacijenti su dodatno zaštićeni od infekcije jer se kompletan prostor ordinacija, intervencija, toaleta i hodnika svakodnevno, u više navrata, kompletno dezinfikuje. I za naredni period obezbijedili smo dovoljne količine zaštitne opreme uz pomoć Vlade Republike Srpske, Ministarstva za zaštitu zdravlja i socijalne zaštite, Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske, iz ličnih sredstava, kao i uz pomoć donatora.

Koliko pogoršana epidemiološka situacija ometa proces vakcinacije?

Pogoršanje epidemiološke situacije će uticati na dinamiku izvođenja vakcinacije jer moramo dosljedno poštovati epidemiološke mjere na vakcinalnom punktu. Sve mjere koje sporovodimo imaju za cilj smanjenje rizika od prenošenja virusa kako između građana koji dolaze na vakcinaciju tako isto i među zdravstvenim radnicima i svim drugim akterima u procesu vakcinacije.

Pogoršana epidemiološka situacija, takođe usporava proces vakcinacije jer se zdravstveni radnici, koji bi učestvovali u procesu vakcinacije, moraju prioritetno angažovati za rad u ARI i Kovid ambulantama, u liječenju oboljelih te za epidemiološku obradu pozitivnih pacijenata i njihovih kontakata. Takođe, u uslovima kada je pogoršana epidemiološka situacija vjerovatnoća je da će i veći broj radnika naše zdravstvene ustanove oboliti od korona virusa.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE