• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više bacanja baterija i guma u smeće: Šta piše u novim eko-pravilnicima u RS?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Novi pravilnici uređuju način tretiranja istrošenih baterija, akumulatora i iskorištenih guma kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine.

 pravilnik o upravljanju istrošenih baterija u srpskoj Izvor: Envato

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pred sam kraj 2021. godine objavilo je radne verzije novog Pravilnika o upravljanju istrošenim baterijama i akumulatorima i Pravilnika o upravljanju otpadnim gumama.

Prvim pravilnikom propisuje se postupanje sa uređajima sa ugrađenim baterijama i akumulatorima, bez obzira na njihov oblik, veličinu, težinu, sastav ili upotrebu i datum stavljanja na tržište, te način i postupak sakupljanja, skladištenja i tretmana istrošenih baterija i akumulatora, uključujući istrošene baterije i akumulatore iz otpadnih vozila i otpada od električnih i elektronskih proizvoda i opreme.

Pravilnikom je zabranjeno istrošenu bateriju ili akumulator baciti u miješani komunalni otpad, miješati sa drugom vrstom otpada i sa drugim materijama ili materijalima koji nisu otpad. Takođe, svako kretanje istrošenih baterija i akumulatora prati odgovarajuća dokumentacija o kretanju otpada u skladu sa Zakonom i posebnim propisima.

Sve sakupljene istrošene baterije i akumulatori u RS će se posebno tretirati, a proizvođači, uvoznici i trgovci baterija i akumulatora, kao i uređaja koji ih sadrže , dužni su da na ambalaži ili pratećoj dokumentaciji, istaknu informaciju o obavezi odvojenog sakupljanja istrošenih baterija i akumulatora, te da navedu upute o načinu postupanja sa istrošenim baterijama i akumulatorima. Istrošene baterije i akumulatore preuzimaće reciklažna dvorišta, serviseri, trgovci i drugi ovlašteni subjekti koji će imati dozvole za tu djelatnost.

GUME ODVOJITI OD OSTALOG OTPADA

Slično je i sa pravilnkom koji se bavi gumama. Odlaganje otpadnih guma (bacanje u smeće) nije dopušteno i mora se obezbijediti odvojene sakupljanje i tretman, sve u cilju smanjenja negativnog uticaja otpadnih guma na zdravlje ljudi i životnu sredinu, kao i u cilju iskorišćenja vrijednih komponenti iz otpadnih guma .

Tretmane će vršiti postrojenja koje ispunjavaju uslove utvrđene zakonom i drugim propisima, a moguća je reciklažu i korišćenje otpadnih guma u energetske svrhe.
Krajnji korisnici guma obavezni su da otpadne gume odvajaju od miješanog komunalnog i ostalih vrsta otpada, te ih odvojene predati licu o ovlašćenom za sakupljanje, u reciklažno dvorište ili serviseru prilikom zamjene guma. 

Gume za čiji tretman nema tehničkih i tehnoloških uslova u Republici Srpskoj, izvoze se u inostranstvo. Rok za slanje primjedbi i sugestije na pomenute pravilnike istekao je 11. januara i pretpostavka je da će nakon razmatranja i eventalne dorade stupiti na snagu tokom ove godine.

PROBLEM ELEKTRONSKOG OTPADA

Prema izvještaju o stanju životne sredine u BiH iz 2019. godine, godišnja količina elektronskog otpada koju proizvede prosječni stanovnik BiH iznosi oko 5,5 kg. Prema navedenom, procijenjeno je da u Republici godišnje nastaje oko 5.400 tona električnog i oko 1.900 tona elektronskog otpada (ukupno oko 7.300 tona EE otpada).

Prema zakonu o upravljanju otpadom Republike Srpske zabranjeno je odlaganje električnog i elektronskog otpada bez prethodnog tretmana. Međutim, problem je što građani ne znaju gdje da odlažu takav otpad. 

U cijeloj Republici Srpskoj postoji samo jedan kontejner za odlaganje takvog otpada i on se nalazi u banjalučkom naselju Lauš.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Jel čovek iz Trebinja treba doći na Lauš da bi odložio baterije iz daljinskog,pitam za prijatelja

Cf

Zasto nebi RS,otkupljivala taj otpad i tako stimulisala stanovnistvo,da ne baca,nego razdvaja otpad ili nasi stručnjaci,nebi pronasli formulu,kako pretopiti gume i pomijesati sa asfaltom,da napravi bolje puteve kao Njemacka i druge zemlje.Manje bi rđala auta i manje bi se soli i abazativa bacalo.

MONDO REPORTAŽE