• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Detaljna prognoza: Meteorolog otkrio šta nas čeka do jeseni - spremite kišobrane

Autor Aleksandar Blagić

Meteorolog Marko Čubrilo je na svom "Fejsbuk" profilu objavio dugoročnu prognozu za ljeto 2023. godine.

 Prognoza za ljeto 2023 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Kurir/Zorana Jevtić/Petar Aleksić

Poznati meteorolog Marko Čubrilo objavio je na svom "Fejsbuk" profilu dugoročnu vremensku prognozu za ljeto 2023. godine. Opšta prognoza za predstojeće ljeto je da će generalno ljeto biti bliže prosječnim vrijednostima u odnosu na nekoliko prethodnih. Takođe, jun će biti prilično nestabilan zbog čestih padavina, jul bi trebalo da bude prijatniji, a avgust bi mogao da bude sličan junu. Kada se sve sagleda, očekuje nas svježije ljeto sa čestim padavinama.

JUN

Prvi mjesec ljeta 2023 bi u globalu trebao biti malo topliji od prosjeka, ali bi pozitivno temperaturno odstupanje bilo relatino nisko, samo do oko +0,5 stepeni Celzijusa. Padavinski bi mjesec trebao biti u granicama prosjeka, sa mogućnošću za lokalnu pojavu pozitivne anomalije, tačnije veću količinu padavina od prosjeka, posebno na lokalnom novou. Ovakva padavinska anomalija znači da se u ovom mjesecu ne očekuje duži period sušnog vremena niti pojava suše na širem prostoru regiona. Kako će padavine u velikom broju slučajeva biti lokalnog, konvektivnog, porijekla (grmljavinski pljuskovi) biće manjih dijelova gdje će pljuskovi biti rjeđi ali to i dalje ne bi trebalo da uslovi pojavu suše nad širim prostorom što znači da ovaj jun za razliku od prošlog ne bi doneo deficit padavina.

Detaljnija analiza daje mogućnost da prvih nedjelju dana u mjesecu budu umjereno topli bez vrućine ali nestabilni i sparni uz česte grmljavinske pljuskove i mogućnost lokalnih nepogoda. Maksimumi bi se kretali oko prosječnih vrijednosti za prvu dekadu juna. Krajem druge nedjelje u mjesecu, negdje oko 10.06. moguć je prvi period nešto toplijeg vremena uz ređe pljuskove i maksimume koji bi lokalno moglo biti i oko +30 stepeni Celzijusa, posebno na jugu i jugoistoku regiona. Već oko 12.06. bi uslijedilo novo pogoršanje uz pljuskove i osvježenje i tih dana na prelazu iz toplog u svježije vrijeme biće uslova i za češču pojavu lokalnih nepogoda.

Sredina mjeseca vjerovatno nestabilna bez visokih temperatura i uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova. Negdje oko 18.06. bi moglo uslediti novo otopljenje ali bez ekstremno visokih temperatura, dok bi već poslije 23.06. pa vjerovatno do kraja mjeseca bilo malo svježije uz česte pljuskove. Sumirano, jun 2023 bi donio znatno blažu varijatnu ljeta u odnosu na proteklu godinu bez rane suše i ekstremno visokih temperatura ali uz česte grmljavinske pljuskove i povećanu vjerovatnoću pojave lokalnih nepogoda.

JUL

Drugi mjesec leta 2023 bi trebao donijeti temperature u okviru ili čak malo ispod prosjeka uz količinu kiše oko ili malo preko prosjeka, posebno nad brdsko-planinskom dijelu regiona. U koliko se ovakve simulacije održe najtopliji mjesec u godini bi ove sezone bio relativno svež, a znatno svježiji u odnosu na protekli koji donio vrlo visoke temperature i ekstremnu sušu nad većim dijelom regiona. Za sada sve upućuje da bi jul 2023 donio znatno umjereniju verziju ljeta uz ređu pojavu visokih temperatura i čestu pojavu lokalnih nestabilnosti Početkom jula bi trebala uslijediti stabilizacija i otopljenje ali je vrlo izvjesno da to otopljenje neće duže potrajati i već oko 04.07. stoji signal za novo, jače, pogoršanje uz pljuskove i osvježenje koje bi potrajalo nekih 5-7 dana.

Oko 04.07. biće uslova za pojavu vremenskih nepogoda uz veliku količinu kiše i pojavu tuče/grada. Prvih dana u mjesecu bi najvjerovatnije usledio jači topao talas koji bi uslovio maksimume preko +30, a lokalno i to posebno nad jugom i jugoistokom regiona oko +34 stepena Celzijusa. Međutim, već poslije 04.07. bi trebalo biti znatno svežije uz maksimume koji bi često ostajali ispod +25 stepeni Celzijusa. Nad našim dijelom Evrope bi se održavalo prostrano polje malo sniženog vazdušnog pritiska koje bi uslovljavalo pretežno sjeverno vazdušno strujanje uz kruženje nestabilnog vazduha.

Kao posljedica toga period od oko 08.07. oa sve do oko 20.07. bi protekao u umjereno toplom vremenu bez velikih vrućina i uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, posebno nad brdsko-planinskim dielovima regiona gdje bi na lokalnom nivou padavina moglo biti i znatno iznad prosjeka. Vjetar bi tih dana uglavnom dolazio sa istoka ili sjeveroistoka. Oko 23.07. bi uz još jedno prolazno pogoršanje uslijedilo i manje zahlađenje, dok bi sam kraj meseca trebao donijeti pretežno sunčano i postepeno sve toplije vrijeme ali bez esktremne vrućine koja je tipična za ovaj mjesec i vjerovatno bi se krajem jula maksimumi kretali do oko +31 stepen Celzijusa. Ovakav razvoj vremena bi nam donio i znatno manji broj “tropskih noći” u kojima minimumi ne padaju ispod +20 stepeni Celzijusa, posebno u višim dijelovima regiona kao i van već gradskih cjelina, dok bi i na jugu regiona ovakvih noći bilo malo ispod prosjeka.

AVGUST

Avgust bi po očekivanom odstupnju temperature vazduha trebao biti sličan junu i donijeti temperature iznad prosjeka za oko +0,6 stepeni Celzijusa, dok bi se količina padavina i tokom ovog mjeseca kretala oko prosečnih vrijednosti, tako da se ni ovog mjeseca neki duži, sušni, period ne očekuje. U ovom momentu nema signala za neko rano, jače, zahlađenje koje bi označilo kraj ljetnjih karakteristika vremena i vjerovatno bi se neka blaža varijanta leta zadržala tokom cijelog mjeseca. Sam početak mjeseca bi moglo obilježiti otopljenje i do oko 10.08. bi se temperature mogle kretati iznad prosjeka. Taj dio ljeta bi mogao biti i njegov najtopiji deo uz maksimume koji bi se uglavnom kretali od +29 do +33 stepena Celzijusa, a lokalno, posebno nad jugom i jugoistokom regiona i priobaljem Jadrana i oko +38 stepeni Celzijusa.

Osim toga i noćni minimumi bi bilo dosta visoki te bi iznad velikog dijela Srbije, osim u višim predjelima regiona mogao uslediti niz “tropskih noći”. Poslije prve dekade avgusta je moguće osvježenje koje bi okvirno potrajalo oko 7-9 dana. U tom periodu uz česte grmljavinske pljuskove maksimumi bi se spusitli na vrijednosti malo ispod proseka, dok bi minimumi ponovo bili relativno niski, često i ispod +14 stepeni Celzijusa. Oko 10.08. pri promjeni vremena bi bilo uslova za jače grmljavinske pljuskove i lokalne vremenske nepogode.

Oko 18.08. bi ponovo moglo otopliti te bi se oko 22.08. na kratko uz sunčano i suvo vrijeme maksimumi mogli kretati i oko +32 stepena Celzijusa, posebno na jugu regiona, dok bi poslije 22.08. uslijedilo osvježenje koje bi nam do kraja mjeseca donijelo promjenljiv tip vremena uz česte grmljavinske pljuskove, dok bi oko 22.08. moglo biti uslova i za vremenske nepogode. Prema kraju mjeseca bi trebalo preovlađivati suvo ali ne suviše toplo vrijeme uz prijatne maksimume, lokalno i oko +30 stepeni Celzijusa, ali sveže noći sa minimumima i ispod +12 stepeni Celzijusa.

Sa ovakvim odlikama, naredna tri mjeseca ljeto 2023 bi u globalu trebalo temperaturno biti oko ili neznatno iznad proseka, dok se količina padavina kretala oko ili iznad prosječnih vrednosti, posebno nad planinskim delom regiona. Leto 2023. godine za razilku od proteklog ne bi trebalo donijeti dugotrajne (višenedjeljne) periode suvog i ekstremno toplog vremena i u ovom momentu se jači, topli talasi očekuju početkom jula i u prvih desetak dana avgusta, ali bi veći dio jula i sredina avgusta mogli donijeti relativno sveže vreme uz česte pljuskove i bez visokih temperatura.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE