• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje vakcinacija protiv gripa u RS: Obezbijeđeno 20 hiljada besplatnih doza

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Republici Srpskoj sutra počinje redovna godišnja vakcinacija protiv gripa. Obezbjeđeno je 20 hiljada besplatnih doza i 3.500 komercijalnih sa cijenom od 28 KM po dozi.

 Vakcinacija protiv gripa u RS 2023 Izvor: Mondo/Slaven Petković

Vakcinacija će se vršiti u Banjaluci i u regionalnim centrima (domovima zdravlja) u Doboju, Istočnom Sarajevu, Foči, Zvorniku i Trebinju.

"Institut je u saradnji sa Vladom RS obezbjedio 20 hiljada besplatnih doza koje su namijenjene za populaciju koja ima pravo na besplatno vakcinisanje. Te količine obezbijeđene su na osnovu prošlogodišnjih količina i potreba koje su iskazali domovi zdravlja", rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo, Bojan Đenić.

Svi koji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju treba da se jave svom porodičnom doktoru. Kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju su iste kao prethodnih godina.

"Tu spadaju pacijenti koji su oboljeli od šećernih bolesti, oni koji su inzulin-zavisni, pacijenti koji su na hemodijalizi, pacijenti kod kojih je izvršena transplantacija bubrega ili neki drugih organa, HIV pozitivne osob, oni koji su liječeni kardiohirurškim metodama liječenja, djeca koja su liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu ili koja su oboljela od cistične fibroze, osobe koje boluju od mišićne distrofije, multipleskleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju znakova bolesti i lica sa posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju", rekla je dr Jela Aćimović, pomoćnih direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo.

Aćimovićeva dodaje da će pacijenti, isto kao ranijih godina, biti vakcinisani sanofi polivalentnom vakcinom koja štiti od virusa tipa A i tipa B.

Pored besplatnih vakcina Institut je obezbjedio 3.500 doza za komercijalnu vakcinaciju za sve one koje žele da se vakcinišu. Oni se uz najavu mogu vakcinisati već u petak od 8 do 14 časova u Institutu za javno zdravstvo. Cijena doze je 28 KM, ista kao i prošle godine.

Kovid se evidentira kao grip

Nina Rodić Vukmir, načelnica službe za epidemiologiju u Institutu, upozorila je da su najugroženije kategorije mala djeca i starije osobe, a tu su i trudinice kao i osobe sa hroničnim oboljenjima.

Takođe, u proteklih nekoliko nedjelja evidentiran je veći broj prijavljenih bolničkih slučajeva gripa u Srpskoj, ali to je zato što bolnice sada tokom nadzora kao gripu prijavljuju i pacijente koji imaju simptome koji odgovaraju kovidu.

"Tako da imamo veći broj prijavljenih bolničkih slučajeva zato što je i kovid uključen u prijavljivanje teških akutnih respiratornih infekcija i zbog toga je evidentiran porast broja. Međutim, na evropskom nivou  sezona je za sada veoma blaga i većina slučajeva koji su pozitivni su zbog kovida, ali je to u znatno manjoj mjeri nego lani. Virus influence je detektovan u samo nekih 20-ak uzoraka", rekla je Rodić Vukmir

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sarma

kakva crna vakcina protiv gripa? Vakcina je u najboljem slucaju 14% efikasna. Vitamin C, udri po kiselom kupusu umjesto neproverene hemije

MONDO REPORTAŽE