Zabrana fizickog kaznjavanja djece

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Batina (ni)je iz raja izašla

Autori mondo.ba Dragana Božić
Autori mondo.ba Dragana Božić

Fizičko kažnjavanje djece je problem na koji Unicef upozorava već dugo, ali sudeći po stavovima institucijama, u BiH neće uskoro biti uvedena potpuna zabrana ovakvog načina vaspitanja.

djeca, nasilje Izvor: Guliver/Getty/iStock

Prema podacima Unicefa više od 600 miliona djece mlađe od pet godina živi u zemljama koje nemaju takve zakone i izloženo je batinama, a fizičku "disciplinu" podjednako često trpe djeca siromašnih i imućnih roditelja.

Unicef i Globalna inicijativa koja se zalaže za ukidanje fizičkog kažnjavanja djece pomogli su da se u 60 država zabrani fizičko kažnjavanje mališana, ali istraživanje pokazuje da 1,1 milijarda staratelja smatra da je fizičko kažnjavanje "neophodno za dobro vaspitanje djeteta".

Neke razvijene zemlje poput Velike Britanije, Italije, Francuske i SAD nisu na spisku zemalja u kojima je zabranjeno tući djecu.

Jedna od tih zemalja je i BiH, u kojoj su vidljivi pomaci kada je u pitanju zaštita djece od nasilja, ali ne i u porodičnom okruženju.

Iako je studija generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o nasilju nad djecom postavila 2009. kao ciljnu godinu za ostvarivanje potpunog ukidanja fizičkog kažnjavanja djece na globalnom nivou, trećina zemalja članica uvela je ovu zabranu. U BiH ta mjera još uvijek nije uvedena u Porodični zakon u kojem stoji da je zabranjeno nasilje, ali odredba o zabrani fizičkog kažnjavanja u cilju disciplinovanja i vaspitavanja djece je izostavljena.

„Kao država članica CRC-a (Komitet za prava djeteta,) BiH je ostvarila značajan napredak u zaštiti djece od nasilja, u velikoj mjeri zabranjujući fizičko kažnjavanje djece u školama, kazneno-popravnim ustanovama i zabranu izricanja fizičke kazne kao sankcije za krivično djelo. Međutim, kada je u pitanju zabrana fizičkog kažnjavanja u porodičnom okruženju, kao i u alternativnom smještaju i centrima za dnevni boravak, neophodno je dalje usklađivanje i izmjena zakona sa izričnom zabranom korištenja fizičkog kažnjavanja u obrazovne svrhe u svim zakonima i na svim nivoima“, rekla je za MONDO Nela Kačmarčik iz Unicefa BiH.

Šveđani prvi zabranili "batine"

Fizičko kažnjavanje djece prva je zabranila Švedska 1979. godine. Cilj je podrška i pomoć roditeljima da bez primjene nasilja „spriječe i razriješe sukobe sa djecom“.

Iz Unicefa BiH ističu da akcioni plan za djecu za 2015. godinu u BiH sadrži posebnu mjeru koja se odnosi na inkriminaciju fizičkog kažnjavanja putem izmjena Krivičnog zakona.

„Savjet za djecu BiH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, krajem 2016. pokrenulo je inicijativu za uvođenje zakonske zabrane fizičkog kažnjavanja djece u svim okruženjima, uključujući i porodično“, kaže Kačmarčikova.

Ipak, iz Ministarstva pravde RS kažu da ove godine nisu planirane izmjene Porodičnog zakona, te tako sa sigurnošću možemo reći da se ova zabrana neće skoro desiti. Na ovaj problem ukazali smo i prije nešto više od dvije godine, kada smo takođe dobili isti odgovor iz ove institucije, a rezultati naše tadašnje ankete sa pitanjem „Da li ste za potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja djece?“ pokazali su da je većina ipak protiv batina kao vaspitne mjere.

„U planu rada Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske, za 2018. godinu, nisu predviđene izmjene Porodičnog zakona. U važećem Porodičnom zakonu Republike Srske, propisana je dužnost i obaveza Republike Srpske da posredstvom nadležnih organa, preduzima sve potrebne mjere za zaštitu djeteta od svakog oblika zanemarivanja, nasilja, zlostavljanja kao i od svake vrste eksploatacije. Dakle, u Republici Srpskoj je nasilje zabranjeno Porodičnim zakonom i Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, dok se Krivični zakonik primjenjuje na slučajeve kada ono svojom učestalosti ili intenzitetom zapravo predstavlja zlostavljanje djeteta.“, kazala je za naš portal portparol ovog ministarstva Sanja Džombić.

Dodala je da je, kada je u pitanju oblast dječije zaštite, u Republici Srpskoj zakonom predviđena kazna za svaki, pa i najblaži oblik nasilja prema djetetu jer djeca imaju ista prava kao i odrasli, a to podrazumjeva poštovanje njihovog ljudskog dostojanstva i fizičkog integriteta i ravnopravnu zaštitu pred zakonom.

„S tim u vezi, utvrđeno je i da dijete ima pravo na besplatnu pravnu pomoć, bez obzira na njegov socijalni status. Porodica i njeni članovi uživaju sudsku zaštitu, stoga su svi organi, organizacije i fizička lica dužni obavijestiti organ starateljstva u pogledu djetetovih prava, naročito o nasilju, zlostavljanju, polnim zloupotrebama i zlostavljanju djeteta“, naglasila je Džombićeva.

U Ministarstvu pravde u Vladi Republike Srpske, naglašavaju da ova institucija ne podržava bilo koji oblik nasilja, te poručuju da ponašanje roditelja treba da bude zasnovano na načelu najboljeg interesa djeteta i potrebi da djete bude u nenasilnom okruženju, u svim razvojnim periodima u kojima se ono nalazi.

igralište Izvor: MONDO

„Iako su djeci potrebne granice i usmjeravanje, radi njihove bezbjednosti kao i razvijanja sopstvenih vrijednosti, ona uče iz postupaka svojih roditelja i ukoliko se prema njima postupa s poštovanjem, veliki su izgledi da će se i ona ophoditi prema drugima s poštovanjem  kao i prema sopstvenoj djeci. Svakako, prelaskom sa udaranja i ponižavanja djece na odnos u kome se ona smatraju ljudskim bićima i nosiocima prava kao i svi ostali, svima će se unaprijediti porodični život“, zaključila je Sanja Džombić.

Uprkos preporukama institucija koje se bave pravima djece, svjedoci smo da je nasilje nad ovom najosjetljivijom kategorijom društva i te kako učestalo.

U cilju poboljšanja razumijevanja nasilja nad djecom u BiH i razvijanja odgovarajućih strategija za intervenciju i politika borbe protiv nasilja nad djecom, UNICEF BiH podržao je razvoj dvije analize u okviru regionalnog projekta koji finansira EU pod nazivom “Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije za djecu sa poteškoćama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Ključni nalazi iz obe analize diskutovani su sa relevantnim akterima i glavnim akterima kroz niz grupnih i pojedinačnih sastanaka tokom 2017. godine, čiji je cilj definisanje strateških prioriteta za poboljšanje postojećeg zakonodavnog okvira vezanog za nasilje nad djecom u BiH i poboljšanje postojećeg mehanizma za prikupljanje podataka.

„Na osnovu prijedloga i povratnih informacija dobijenih od profesionalaca, vladinih zvaničnika i organizacija civilnog društva tokom prezentacija, organizovane u prvoj fazi projekta, ali i u skladu sa preporukama zakonodavne analize, usmjerava se pažnja na zagovaranje za pravnu reformu o zabrani fizičkog kažnjavanja u svim okruženjima“, izjavila je Nela Karmačik iz Unicefa.

Iako se broj zemalja koje imaju zabrane naglo povećao nakon 2006. godine, kada je Unicef preporučio hitno uvođenje takvih zabrana u svijetu, kod nas niko sa sigurnošću ne može reći kada i da li će se ova zabrana desiti. 

Drugim riječima, trenutno više od 600 miliona djece mlađe od pet godina živi u zemljama koje nemaju takve zakone i i dalje je izloženo batinama.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader