Pecka postaje solarno selo

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Pecka postaje "solarno selo"!

Autori mondo.ba Siniša Stanić
Autori mondo.ba Siniša Stanić

Selo Pecka, smješteno pored magistralnog puta Mrkonjić Grad - Glamoč, već je dobro poznata destinacija zaljubljenicima u ekstremne sportove i biciklizam u RS i BiH, a uskoro bi moglo da postane i prvo "solarno selo" u ovom kraju!

solarna energija, solarni panel Izvor: Getty Images

Smješteno na tri kilometra od Baraća u opštini Mrkonjić Grad, selo Pecka "vaskrslo" je prije par godina nakon što je u njemu obnovljen objekat stare škole i osnovan "Centar za posjetioce Pecka" (Visitor center Pecka).

Od tada se u ovom prelijepom objektu, izgrađenom između dva svjetska rata, usred nevjerovatne prirode okupljaju brojni domaći i strani izletnici, turisti i avanturisti, uz nesebičnu i srdačnu podršku lokalnih mještana.

U blizini stare škole nalazi se i najveće prirodno penjalište u BiH, sa više od stotinu penjačkih smjerova, a osim ljubiteljima ekstremnog penjanja, "Centar za posjetioce Pecka" nudi sjajne sadržaje i biciklistima, gljivarima, kao i svim ostalim "običnim" zaljubljenicima u prirodu.

Ekipa iz Pecke odlučila je nedavno da krene korak dalje i da ovo mjesto "opskrbi" solarnom energijom! Za početak, solarni paneli bili bi postavljeni na krov stare škole, a u narednoj fazi predviđeno je i da cijelo selo postane "solarno"...

Tim povodom, popričali smo sa Nestorom Ruizom iz "Centra za životnu sredinu".

Na početku razgovora za MONDO zamolili smo ga da nam kaže na koji način on i njegova ekipa namjeravaju da od Pecke naprave "solarno selo"?

"'Solarna Pecka' je inicijativa čiji je cilj da se čista i održiva solarna energija dovede u selo Pecka preko 'Centra za posjetioce Pecka' kroz model građanskog učešća i zajedničkog ulaganja. Prvi korak ove inicijative je fokusiran na omogućavanje solarnog 'prosuminga' tj. proizvodnje energije od sunca za zadovoljavanje vlastitih potreba u 'Centru za posjetioce Pecka'. Riječ je o pilot projektu koji će približiti solarnu energiju selu Pecka i obrnuto, mještanima Pecke, pa i svim građanima.

To nam se činilo kao najlogičniji početni korak. Primarni cilj 'Centra za posjetioce Pecka' je podržavati održivi razvoj Pecke i dobrobit mještana kroz inovativne ekonomske djelatnosti, koje prije svega poštuju životnu sredinu i visoku vrijednost prirode i biodiverziteta ovog područja. Jedno od suštinskih pitanja održivog razvoja je, kako je priznato u UN ciljevima održivog razvoja za 2030. godinu, osigurati održivu energiju iz obnovljivih izvora za lokalne zajednice, posebno u ruralnim područjima. Pored toga, korištenje takve vrste energije se pokazalo kao ključni faktor održivosti rada projekata takve vrste, kao što je 'Centar za posjetioce Pecka', u cijeloj Evropi. Decentralizovana proizvodnja iz obnovljivih izvora u rukama građana, što se naziva građanska energija, je postala nova ekonomska djelatnost u lokalnim zajednicama širom Evrope.

Iznad svega toga, 'Centar za posjetioce Pecka' ispunjava jednu bitnu neprofitnu društvenu ulogu za cijelu zajednicu. Naime, postao je pravo mjesto za sve potrebe zajednice - od prodaje domaćih proizvoda, do proslave raznih društvenih događaja (svadbe, slave...) čak i kao izborni centar. Takođe, u centru su edukativne djelatnosti jako važne, u smislu približavanja postojeća dva svijeta, sela i grada, dvije generacije, stare i mlade, i dva načina života. Kad smo sve ovo uzeli u obzir, odlučili smo da je najbolji način promovisanja solarne energije u ruralnim lokalnim zajednicama te da je najbolje mjesto za postavljanje primjera dobre prakse koji će nam omogućavati tu promociju jedne ovakve inicijative u 'Centru za posjetioce Pecka'."

Izvor: Pecka/MONDO


MONDO: Ko je sve uključen u projekat i kako lokalna zajednica i mještani reaguju na ovu ideju?

"Inicijativu su prokrenule dvije nevladine organizacije - 'Zelene staze/Greenways' koja trenutno vodi 'Centar za posjetioce Pecka' i njihove aktivnosti i 'Centar za životnu sredinu (CZZS)' u sklopu svog programa 'Energija i klimatske promjene'. Uključena je i 'Koalicija za Sanu', koja dugo radi na zaštiti ovog područja. Prve aktivnosti inicijative sprovodimo s podrškom 'Zelene Energetske Zadruge (ZEZ)' iz Hrvatske, zadruge koja je uspješno sprovodila nekoliko sličnih inicijativa, posebno u gradu Križevci, gdje su upravo postavili drugu solarnu elektranu u vlasništvu građana kroz zajedničko investiranje.

Pored toga, već su uključene druge nevladine organizacije na državnom i evropskom nivou koje prepoznaju bitnost takve inicijative u smislu adaptacije i poboljšanja lokalne zajednice i izazova u kontekstu klimatskih promjena.

Interes su, takođe, pokazale i neke firme s kojim trenutno dogovaramo način uključivanja i podršku. Svaki dan se uključuje sve više zainteresovanih pojedinaca koji nas žele podržati i biti dio ove inicijative. Broj pratioca na našoj Facebook stranici svakodnevno raste. Podršku imamo i od opštine Mrkonjić Grad i njihove načelnice koja je prepoznala značaj ove inicijative.

Što se tiče mještana, tokom proteklih godina su stekli povjerenje u rad Centra i uvidjeli društvenu korist od aktivnosti i projekata koji sprovodi. Oni žele imati pristup jednom ovakvom izvoru energije, koji predstavlja poboljšanje energetske samostalnosti tog ruralnog područja i, s tim, održivost poslovanja u selu i dobrobit za zajednicu. Sve u svemu, solarna energija je dobrodošla u Pecku!"

MONDO: Šta je do sada učinjeno i koji su naredni planovi?

"Kao što sam već spomenuo, prvi korak ove inicijative je fokusiran na omogućavanje proizvodnje energije od sunca za zadovoljavanje vlastitih potreba 'Centra za posjetioce Pecka', kroz postavljanje sistema solarnih panela i kolektora za proizvodnju topline i struje na njegovom krovu.

Da bismo prikupili potrebna sredstva za ugradnju ovog sistema, i da bi ponudili svim građanima mogućnost uključivanja u ovu priču, trenutno pripremamo online 'crowdfunding' kampanju koju ćemo pokrenuti narednih dana. Jedan početni dio tih sredstava je već osiguran preko sponzorstva. Sljedeći planiran korak je na proljeće 2020. godine, a to je proširenje kapaciteta proizvodnje struje kroz dodatne fotonaponske panele, s čim bismo mogli pokriti potrebe struje za aktivnosti centra, pa i postaviti dodatnu LED rasvjetu u okolini centra, na putu i na sportskim terenima.

Dugoročni planovi su omogućavanje kolektivnog 'prosuminga' mještana Pecke i postavljanje kolektora i panela u njihovim kućama, s čim bismo mogli direktno djelovati na problem energetskog siromaštva, kao i omogućavanje građanima investiranje u proizvodnju solarne energije kroz postavljanje solarne elektrane u vlasništvu energetske zadruge. To je već postala uobičajena praksa u Europi."

MONDO: Kada bi, okvirno, projekat "Solarna Pecka" mogao početi sa realizacijom?

"Naš cilj je da prvi korak inicijative bude realizovan ovog ljeta, jer je to najbolji period za za proizvodnju topline i struje putem solarne energije, jer imamo najviše sunca. Takođe, sistem i njegovu efikasnost treba testirati u najboljim uslovima, te prikupiti podatke koji bi nam dozvolili bolje planiranje sljedećih koraka u inicijativi. Pripreme za te sljedeće korake bi počele odmah krajem ove godine da bismo bili spremni da u proljeće 2020. godine ponovo aktivno angažujemo građane i da ih uključimo u proširenje djelovanja inicijative."

pecka Izvor: m:tel

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE

loader