Prosjacenje najcesci oblik eksploatacije djece

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Prosjačenje najčešći oblik eksploatacije djece

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić
Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Hiljade djece u regiji svakodnevno je izloženo prisilnom prosjačenju, a još veći broj njih u opasnosti je postanu djeca žrtve štetnog rada, saopštio je Save the Children, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dječijeg rada.

Dnevni centri za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici pokazali su se kao jedno od najboljih rješenja za tu djecu, pa tako ova organizacija trenutno podržava rad sedam dnevnih centara koji upravo rade sa djecom žrtvama prisilnog rada - u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru, te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori.

Istraživanja pokazuju da se ta djeca suočavaju s brojnim poteškoćama u svakodnevnom životu. Dnevno provedu od tri do devet sati na ulicama, bez obzira na vremenske uslove, često sami.

Banjalučki Dnevni centar koji djeluje u okviru Udruženja ‘Nova generacija’ nerijetko se susreće sa djecom koja prisilno rade, a prosjačenje je najčešći oblik.

“Djeca koja dolaze u naš Dnevni centar su najčešće žrtve zanemarivanja i različitih oblika nasilja. Ono što je kod njih karakteristično je nemogućnost savladavanja školskog gradiva i problemi u razvoju. Sve te njihove promjene dovode do toga da oni budu odbačeni od svoje sredine što kasnije dovodi do poremećaja u ponašanju, delikventnosti, napuštanja škole…”, rekao je psiholog ovog centra Saša Risojević na Okruglom stolu kojim se danas u Banjaluci obilježava Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada.

Milostinjom pomažete onima koji trguju djecom!

Cilj ovog Okruglog stola je da se Dnevni centar približi školama i ostalim relevantnim institucijama koji rade sa djecom, kako bi u budućnosti na vrijeme prepoznali ovakvu djecu i preporučili im upravo Dnevni centar.

Milioni djevojčica i dječaka u cijelom svijetu zaposleni su, a više od polovice te djece izloženo je najgorim oblicima dječijeg rada, kao što su rad u opasnim okruženjima, ropstvo ili drugi oblici prislinog rada, nezakonite aktivnosti, kao i učestvovanje u oružanim sukobima. Toj djeci je uskraćeno adekvatno obrazovanje, zdravlje, slobodno vrijeme, uz kršenje njihovih osnovnih prava i sloboda.

“Ono što dijete čini ranjivim, što ga čini djetetom u riziku je najčešće to da je ono žrtva nasilja ili zanemarivanja. Kod nasilja je to najčešće fizičko nasilje i kažnjavanje, a zatim i psihološko, kao i zanemarivanje. Ono što je dosta teže prepoznati je upravo zanemarivanje. U ovim slučajevima dijete nije žrtva nasilja, nema simptome tog tipa i zbog toga ih ni ne prijavljuje”, izjavio je Jadranko Janković, direktor Nove generacije.

Janković ističe da postoje brojni indikatori koji pokazuju da je dijete zanemareno, kao što su pothranjenost, ponašanje djeteta kao odrasle osobe, emocionalna otupjelost, a koje nije lako identifikovati.

Save the Children navodi da djeca žrtve prisilnog odnosno štetnog rada rijetko ili neredovno pohađaju školu, njihovi roditelji ili staratelji uglavnom su nezaposleni, neobrazovani i sa izuzetno niskim mjesečnim prihodima. Porodice se, u velikoj mjeri, oslanjaju na prihode od prikupljanja sirovina, socijalnu pomoć, prosjačenje ili prodaju na ulicama. To su djeca iz disfunkcionalnih porodica koje žive u siromaštvu, neformalnim naseljima, mnoga su pravno nevidljiva, prepuštena sama sebi i izložena različitim oblicima eksploatacije.

“Nova generacija zajedno sa Centrom za socijalni rad, želi da djeci i roditeljima, upravo kroz radionice koje ćemo realizovati naredna dva dana, predstavi školu na drugačiji, zanimljiviji način koji će dovesti do toga da se smanji mogućnost da oni prije završetka napuste školovanje”, rekao je Janković.

dnevni centar, Nova generacija Izvor: MONDO/ Dragana Božić

U saopštenju za javnost Save the Children navodi da je, po prikupljenim podacima iz Ministarstva bezbjednosti BiH, u prošloj godini identifikovano 36 potencijalnih žrtava trgovine ljudima s različitim oblicima eksploatacije, najčešće uključujući prosjačenje i seksualno iskorištavanje.

“Među potencijalnim žrtvama su 24 maloljetne osobe, a 28 je bh. državljana”, navodi se.

Danas se u svijetu obilježava Dan borbe protiv prisilnog dječijeg rada, kao i godišnjica Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 182 – Konvencije o najgorim oblicima iskorištavanja dječjeg rada.

Smatra se da su djeca na prisilnom radu kada su premladi za rad i premladi da donesu odluku o zapošljavanju. Rade bez plate ili uz minimalnu platu i bez kontrole finansija. Rade iznad svojih fizičkih mogućnosti i ozbiljno uništavaju svoje zdravlje, sigurnost i razvoj.

Radionice

U četvrtak, 13. juna, u prostorijama Centra za socijalni rad održaće se otvorena radionica za roditelje sa ciljem predstavljanja resursa i programa koji su za njih dostupni. Poseban akcenat će biti stavljen na Program jačanja porodica. 

U petak, 14. juna, održaće se radionica za djecu sa ciljem učenja i podizanja svijesti o problemu dječijeg rada. Radionica će se odvijati u prostorijama Dnevnog centra za djecu u riziku.

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader