Maloljetnicka delinkvencija u Republici Srpskoj

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Kako protiv delinkvencije: Liječiti društvo, a ne pojedince

Autori mondo.ba Brankica Spasenić
Autori mondo.ba Brankica Spasenić

Krađe, nasilnička ponašanja, oštećenja tuđe imovine, narušavanje javnog reda i mira, zloupotrebe droga… najčešća su djela koje su počinili maloljetnici u Republici Srpskoj.

Godišnje se privede nekoliko stotina maloljetnika u Srpskoj koji dolaze u sukob sa zakonom.  Najrizičniji uzrast je kraj osnovne škole i početak srednjeg obrazovanja kada prolaze kroz period adolescencije, gdje često odbacuju autoritete i u porodici i u školi . Zato je sa njima, ističu stručnjaci, potrebno najintenzivnije raditi.

Možda će vas zanimati

Eksperti iz ove oblasti koji su govorili za Mondo o problemu, smatraju da su mjere koje preduzimaju institucije često spore i neefikasne, dok su uzroci i povod duboko ukorijenjeni u samom društvu. S toga je, upozoravaju, potrebno liječiti društvo, ukoliko želimo zdrave pojedince.

Nebojša Macanović, doktor pedagoških nauka i predsjednik udruženja “Centar modernih znanja”, objašnjava da djeca uglavnom rano počinju sa asocijalnim stavovima i predelinkventnim ponašanjem koje nije krivično tretirano od strane društva, da bi kasnije oko 14. godine, počeli sa ozbiljnijim krivičnim djelima kao što su krađe, narušavanje javnog reda i mira, nasilničko ponašanje i slično.

“Centar modernih znanja“ je od jula do 15. oktobtra 2019. godine realizovao projekat “Prevencija rizičnog ponašanja djece kroz kulturu i sport” i to kroz pedagoško - psihološke radionice sa djecom, sportske aktivnosti - korektivno plivanje na “Akvani” i kuglanje u dvorani “Borik”,te odlazak u kino, pozorište i na izlete. Učestvovalo je 12 djece iz Dnevnog centra za maloljetnike uzrasta od 16 do 20 godina, a koji su počinili nasilnička ponašanja i krađe. "Svi učesnici su bili motivisani tako da smo zadovoljni rezultatima, a to je korekcija njihovih stavova, pogleda na svijet, razmišljanja, ali i prihvatanja ispravnih društvenih vrijednosti", istakli su u Centru.

"Djeca uglavnom nisu svjesna posljedica takvog ponašanja, a često su i zloupotrebljavana od strane starijih i iskusnijih kriminalaca da za njih odrađuju određene poslove. Većina djece nemaju organizovano slobodno vrijeme i prepušteni su ulici i drugim kriminogenim uticajima kako kroz medije koji propagiraju lažne uzore i turbo folk zvjezde, tako i kroz grupe vršnjaka koji se asocijalno ponašaju. Supkultura takvih lažnih zvjezda se svodi na propagiranje da obrazovanje ništa ne znači u životu, da oni stvaraju svoj sistem vrijednosti kroz vulgarno i nasilničko ponašanje, da je alkoholisanje i drogiranje normalna i “in” pojava", kazao je Macanović.

On upozorava da djeca često počinju da se asocijalno ponašaju želeći da preko noći postanu bogati, moćni ili popularni, dok su zapravo posljedice takvog ponašanju pogubne ne samo za njih same, nego i za njihove porodice.

"Vaspitne mjere koje preduzimaju institucije su jako spore i djeca ih ne doživljavaju kao efikasne ili kao proces koji će spriječiti njihovo asocijalno ponašanje ili ih zaustaviti u vršenju krivičnih djela. Razlog je što su uzroci i povod duboko ukorijenjeni u našem društvu, a to je siromaštvo, kriza sistema vrijednosti, marginalizacija, disfunkcionalnost porodice, te socijalna i ekonomska kriza u društvu uopšte. Mi moramo prvo izliječiti društvo kroz efikasnu primjenu zakona i stvaranje socijalne pravde za sve, ako želimo zdrave pojedince i naciju. Liječiti pojedince u anomičnom i kriminogeno-inficiranom društvu je utopija koja neće dati nikakve efekte", objasnio je naš sagovornik.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u 2018. godini je evidentirano 230 maloljetnih počinilaca koji su izvršili ukupno 268 krivičnih djela, od čega 168 imovinskih, 39 krivičnih djela protiv života i tijela, 13 iz oblasti zloupotreba opojnih droga, 14 protiv polnog integriteta i seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, pet krivičnih djela u vezi sa saobraćajem i 29 ostalih djela.

Prema polnoj strukturi u najvećem broju slučajeva radilo se o dječacima, odnosno maloljetnicima muškog pola, a kada se posmatra starosna struktura, najviše ih je bilo uzrasta između 16 i 18 godina.

"Oko 96,5 odsto maloljetnih delinkvenata su muškog pola i 3,5 odsto ženskog, dok je u 2018. godini bilo 20 izvršilaca do 14 godina, 65 od 14 do 16 godina i 145 izvršilaca starosti od 16 do 18 godina", navedeno je u analizi o stanju bezbjednosti MUP-a RS u 2018. godini.

Što se tiče Policijske uprave Banjaluka, gdje je i najviše prestupa, njihove analize su pokazale da je za devet mjeseci 2019. godine evidentirano 35 maloljetnih izvršilaca koji su počinili 38 krivičnih djela, dok je u uporednom periodu bilo 36 maloljetnika koji su počinili 53 krivična djela.

"Vidljivo je smanjenje izvršenja krivičnih djela od strane maloljetnika za 28,3 odsto. Od ukupno 35 evidentiranih maloljetnika ove godine, 33 su muškog, a dvoje ženskog pola. Analiziranjem strukture izvršenih krivičnih djela utvrđeno je da su to najčešće krivična djela protiv imovine, odnosno krađe, teške krađe i oštećenje tuđe stvari",  istakla je za Mondo portparolka PU Banjaluka Marija Markanović.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka Jovan Stojčić potvrdio je za Mondo da su podaci o maloljetnim počiniocima u proteklih više godina približno isti.

"Što se tiče uzrasta, teško je uraditi generalni presjek, ima maloljetnika kao izvršilaca krivičnih djela od 13 ili 14 godina, pa do punoljetstva", dodao je Stojčić.

MUP RS i UNICEF za maloljetnike u dodiru sa zakonom

U MUP-u Republike Srpske ističu da su lani organizovane brojne preventivne aktivnosti u okviru Projekta „Pravda za djecu“ koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Švedskom agencijom za razvoj (SIDA) i Švajcarskom kooperacijom za razvoj (SDC), čiji je cilj jačanje položaja maloljetnika u dodiru sa zakonom.

"Kroz projekat je realizovano „Kreiranje, izrada i publikovanje priručnika za policijske službenike i roditelje u vezi sa bezbjednosnim incidentima na internetu i trening za policijske službenike u vezi sa postupanjem po bezbjednosnim incidentima na internetu“. Promocija navedenih priručnika i trening za policijske službenike održani su na tri radionice na području Bijeljine, Banjaluke i Istočnog Sarajeva. U okviru Projekta donirana je oprema za saslušanje maloljetnika u policijskim upravama Doboj i Zvornik", istaknuto je.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Povezane vijesti

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader