Analiza RAK-a: Programa za djecu ili osobe sa invaliditetom skoro da nema | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Analiza RAK-a: Programa za djecu ili osobe sa invaliditetom skoro da nema

Autor Dragana Božić/ MONDO
Autor Dragana Božić/ MONDO

Analiza RAK-a pokazala je da su dječiji, obrazovni, programi namijenjeni ili se bave manjinama i ranjivim grupama stanovništva, te programi prilagođeni osobama sa invaliditetom izuzetno malo zastupljeni u medijima.

Posebno loša situacija je kada je u pitanju kvantitet i kvalitet programa prilagođenog osobama s invaliditetom.

Analiza je izvršena na osnovu podataka prikupljenih od korisnika dozvola putem upitnika, odnosno obrasca u koji su pružaoci usluga unosili podatke o emitovanim programskim sadržajima iz navedenih kategorija u periodu od četiri sedmice u toku 2018. godine. Obrađeni su podaci od 66 televizijskih i 101 radijske stanice.

"U analiziranom periodu dječiji program emitovan je na 49 televizijskih i 75 radiostanica. Ukupno je emitovano 118 472 minute, odnosno 1974 sata i 32 minute dječijeg programa na televiziji, a 34 657 minuta odnosno 577 sati i 37 minute dječijeg programa na radiju, a što predstavlja 7,36% od ukupnog trajanja emitovanog programa na televiziji, odnosno 1,17% na radiju.

Regulatorna agencije za komunikacije BiH objavila je 'Analizu dječijih i obrazovnih programa koji su namijenjeni ili se bave manjinama i ranjivim grupama stanovništva, te programa prilagođenih osobama sa invaliditetom u audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u Bosni i Hercegovini'.

U Bosni i Hercegovini postoje dva tematska kanala s programom samo za djecu, a što ima znatan uticaj na iskazanu ukupnu količinu emitovanog dječijeg programa", navodi se u objavljenom dokumentu.

Dalje se ističe, da u televizijskim programima od dječijih sadržaja procentualno najzastupljeniji su animirani sadržaji sa 42,11%, slijede obrazovni sadržaji sa 33,06%, zabavni dječiji sadržaji sa 16,53% i preostali dječiji sadržaji sa 8,3%. Na televiziji se najviše emituje kupljeni/nabavljeni program sa 85,33%, dok je vlastite produkcije 14,25%, a koprodukcije samo 0,42%.

Treba uzeti u obzir da je prosjek izrazito visok zbog tematskih televizijskih stanica koji emituju skoro isključivo kupljeni/nabavljeni dječiji program (mahom su to crtani filmovi).

Kada je u pitanju radio, situacija u pogledu vrste i strukture emitovanog programa je nešto drugačija. Naime, vrste programa su ravnomjernije zastupljene, jer nema tematskih kanala ni dominacije animiranih odnosno crtanih filmova.

"U radijskim programima od dječijih sadržaja procentualno najzastupljeniji su zabavni dječiji sadržaji sa 34,71%, slijede obrazovno-zabavni dječiji sadržaji sa 28,83%, obrazovni dječiji sadržaji sa 25,57% i preostali dječiji sadržaji sa 10,89%. Za razliku od televizijskih stanica, na radiostanicama najviše se emituje dječiji program iz vlastite produkcije sa čak 81,14%, kupljeni/nabavljeni program iznosi svega 15,74%, dok je koprodukcije samo 3,11%", saopštio je RAK.

Obrazovni program emitovan je na 45 televizijskih i 82 radiostanice. Na televiziji je emitovano 50 958 minuta, odnosno 849 sati i 18 minuta obrazovnog programa, a što predstavlja 3,16% od ukupnog trajanja emitovanog programa.

Na radiju je emitovano 61 239 minuta, odnosno 1020 sati i 39 minuta obrazovnog programa, a što predstavlja 2,07% od ukupnog trajanja emitovanog programa.

Na televiziju u obrazovnom programu najzastupljeniji su "obrazovni sadržaji" sa 78,73%, slijede "ostali obrazovni sadržaji" sa 7,84%%, "obrazovno-zabavni sadržaji" sa 7,43% i "preostali obrazovni sadržaji za mlade" sa 6%.

Na televizijskim stanicama najviše se emituje obrazovni program iz vlastite produkcije sa 49,23%, dok je kupljenog/nabavljenog programa nešto malo manje sa 43,92%, a koprodukcije samo 6,85%.

Dječiji program zauzima nešto mali više od sedam procenata sadržaja na televiziji, a obrazovni program još manje - tek oko tri odsto.

Na radiju je kao najviše zastupljen obrazovni program sa 65,4%, potom slijedi obrazovno-zabavni program sa 24,76%, dok je obrazovnog programa za mlade relativno malo sa 5,06% kao i ostalih kategorija obrazovnog programa sa 4,77%.

"Kada je obrazovni program na radiju u pitanju, slično kao i kod dječijeg programa, prevladava program u vlastitoj produkciji sa 95,23% , a skoro podjednako su zastupljeni programski sadržaji koji su kupljeni/nabavljeni sa 2,3%ili proizvedeni u koprodukciji s nekim sa 2,45%", utvrđeno je pomenutom analizom.

Program koji se bavi ili je namijenjen manjinama emitovan je na samo 17 televizijskih stanica i 25 radijskih stanica u analiziranom periodu.

"Na televiziji je emitovano 3057 minuta, odnosno 50 sati i 57 minuta takvog programa, a što iznosi svega 0,19% od ukupnog trajanja emitovanog programa. Na radiju je emitovano 1867 minuta, odnosno 31 sat i 7 minuta, a što iznosi 0,06% od ukupnog trajanja emitovanog programa. Dakle, sadržaji ovakve vrste izuzetno su malo prisutni u televizijskim, a pogotovo radijskim programima", navela je Regulatorna agencija za komunikacije u BiH.

Slična je situacija i sa programom koji se bavi ili je namijenjen ranjivim grupama stanovništva. Ovakav program je emitovan na 30 televizijskih stanica i 55 radiostanica. Na televiziji je ukupno emitovano 12 191 minuta, odnosno 203 sata i 11 minuta, a što iznosi 0,76% od ukupnog trajanja emitovanog programa. Na radiju je u analiziranom periodu ukupno emitovano 10 918 minuta, odnosno 181 sat i 58 minuta takvog programa, a što iznosi 0,37% od ukupnog trajanja emitovanog programa.

Dakle, i na radiju i na televiziji takav program je zastupljen u izuzetno malom postotku, ispod 1% emitovanog programa.

Posebno loša situacija je kada je u pitanju kvantitet i kvalitet programa prilagođenog osobama s invaliditetom.

"Takav program emitovan je na samo sedam od analiziranih 53 televizijske stanice, te 1 od analiziranih 88 radiostanica. Ukupno je emitovano 5140 minuta, odnosno 85 sati i 40 minuta ovakvog programa na televiziji, a što iznosi 0,32% od ukupnog trajanja emitovanog programa u analiziranom periodu", navodi RAK.

Na radiju je situacija još lošija, jedina radiostanica koja je emitovala ovu vrstu programa imala je ukupno 240 minuta emitovanja.

Kako je istaknuto, kada ovo ukupno trajanje emitovanog programa uporedimo sa ukupnim emitovanim programom na svim analiziranim radiostanicama, dolazimo do zaključka da program prilagođen osobama s invaliditetom zauzima samo 0,008% od ukupnog trajanja emitovanog programa na radiju u analiziranom periodu.

U RAK-u najavljuju da će u narednom periodu preduzeti sve potrebne korake i intenzivirati obaveze u pogledu osiguravanja pristupačnosti audiovizuelnih medijskih sadržaja osobama s invaliditetom, te količini i vrsti dječijih i obrazovnih programa i programa koji su namijenjeni ili se bave manjinama i ranjivim grupama stanovništva.

Programske obaveze javnih RTV stanica

Prema pravilima sve RTV stanice imaju programske obaveze, a korisnici dozvole u javnom vlasništvu (javne/državne radio-televizije) imaju više ovakvih obaveza od ostalih. Oni se finansiraju, makar i dijelom, iz javnih sredstava, te imaju veću odgovornost u smislu zadovoljavanja komunikacijskih potreba stanovništva na području na kojem emituju svoj program, objavio je RAK.

Javne televizijske stanice imaju obavezu emitovanja najmanje 40 odsto sedmičnog programa za vijesti, informativne programe i za obrazovne programe. Po 10 odsto od ukupnog sedmičnog programa namijenjenog za vijesti, informativni program i obrazovni program treba biti posvećeno pitanjima pripadnika nacionalnih i drugih manjina, te ranjivih grupa stanovništva.

Takođe, najmanje šest odsto sedmičnog programa treba da bude posvećeno dječijem programu sa obrazovnom ili instruktivnom namjenom.

Javne radio stanice obavezne su da emituju najmanje 40 odsto sedmičnog programa za vijesti, informativne i obrazovne programe, a 10 odsto od tog mora biti posvećeno pitanjima pripadnika nacionalnih i drugih manjina, te ranjivih grupa stanovništva.

Najmanje četiri odsto sedmičnog programa treba biti posvećeno djeci, a program treba da obrazovne i instruktivne prirode.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE