• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unsko-sanski kanton: Ove godine već stiglo 1.800 migranata

Autor migranti

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona /USK/ Nermin Kljajić rekao je da je na područje ovog kantona od početka godine stiglo 1.800 migranata, što je približno broju iz istog perioda lani.

 Migranti u Unsko-sanskom kantonu u 2020 Izvor: Mondo/Goran Sivački

"Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje Kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se redukovao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH", izjavio je Kljajić novinarima nakon prvog ovogodišeg sastanka Operativne grupe koja prati situaciju sa migrantima.

On je naveo da trenutno u privremenim prihvatnim centrima na tom području boravi 3.600 ljudi, dok je i veliki broj migranata koji borave u napuštenim i privatnim objektima.

Možda će vas zanimati

Kljajić je rekao da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra "Blažuj" u Sarajevu, rada rasterećivanja situacije u USK, odnosno transportovanja migranata za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši.

"Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontrolišemo bezbjednosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i opštinama USK", naglasio je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe početak priprema za novi migrantski talas.

"Moramo biti maksimalno spremni jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i ove operativne grupe, kako bismo dogovorili konkretne korake kada je riječ o dočeku novog migrantskog talasa, odnosno ono što nije završilo od naših zahtjeva od prošle godine - izmještanje `Bire` i `Mirala` i da li će doći do otvaranja tranzitnog centra na području ovog kantona", rekao je Ružnić.

Ružnić je napomenuo da su analizirali i određene bezbjednosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa "Vučjak" uspješno završen.

Posebna pažnja na današnjem sastanku bila je usmjerena i na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalan angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog krsta.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE