Lažne vijesti i panika: Uredba koja zabranjuje, ali ne uređuje | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Lažne vijesti i panika: Uredba koja zabranjuje, ali ne uređuje

Autor mondo.ba
Autor mondo.ba

Uredba sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda nije jasno definisana i uzrokovala je nekoliko pitanja na koje za sada nema odgovora, a već je upućen i poziv da se ova uredba ukine.

Izvor: iStock

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović, na prvom sastanku nakon uvođenja vanrednog stanja, donijela je dvije  uredbe: Uredbu o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja i Uredbu o prekršaju izazivanja panike i nereda.

Prethodno je 19. marta na sjednici Vlade Republike Srpske u Banjaluci, na inicijativu MUP-a Republike Srpske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske.

Možda će vas zanimati

Uredba koju je donijela predsjednica kaže da je u Republici Srpskoj zabranjeno "iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir, ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa, drugih institucija ili organizacija koje vrše javna ovlaštenja."

"Zabrana iz stava 1. ovog člana odnosi se i na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava," stoji u uredbi.

Uredbe su objavljene 6. aprila u Službenom glasniku RS čime su i ozvaničene. Predviđene kazne za kršenje uredbe su od 1000 do 3000 maraka za fizičko lice, od 3000 do 9000 KM za pravno lice, a odgovorno lice u pravnom licu može biti kažnjeno od 1000 do 3000 maraka.

Kazne su predviđene i objašnjene, ali utisak novinara i javnog mnjenja je da u uredbi nije objašnjeno šta je to "lažna vijest i tvrdnja" i kako tačno utvrditi ko je uzrokovao paniku? Odgovori na ova pitanja su nejasni i rastegljivi, podložni zloupotrebi, a u skladu s tim takav bi mogao biti i raspon upotrebe ove uredbe.

MUP bez objašnjenja ko utvrđuje šta je panika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pitali smo da li prekršaje utvrđuje policija isključivo na osnovu svojih saznanja, ili građani mogu policiji prijaviti sumnju u izazivanje panike na području RS, ali za sada nismo dobili odgovor.

To izaziva zabrinutost jer pravna norma bi trebalo da ostvari legitiman cilj, a spriječi zloupotrebu. U ovom slučaju čini se da je prostor za različita tumačenja (zloupotrebu) itekako ostavljen.

Novinar Dragan Maksimović smatra da nije sporno regulisanje oblasti lažnih informacija jer su situacije kao ova u kojoj se nalazimo odlično tlo za negativan uticaj na javno mnenje.

"Ogroman broj medija u zadnjih nekoliko godina niču kao pečurke, a jedini cilj im je diskreditacija jedne ili druge političke opcije. Mediji sa 'drugom stranom' su rijetki. Međutim i pored medija i pojedinaca, koji opstaju zbog takvog načina komunikacije, baziranom na izazivanju bilo kakvih oblika panike, ipak je nevjerovatno da je prva mjera koja je donesena u vanrednom stanju ta koja se tiče na slobodu mišljenja," kaže Maksimović i odmah dodaje:

"Javnost je očekivala ekonomski paket sa kojim ćemo da preguramo ovo stanje."

Maksimović navodi da nije poznato ko će kontrolisati naslove i vijesti i određivati šta je panika, a to izaziva i druga pitanja.

"Ko je taj ko će da kontroliše naslove u medijima, ko je reper za medijske slobode, za ljudske slobode, ko može da kaže ovo jeste svjesno ili nesvjesno izazivanje panike? Šta ako ja saznam da, recimo, nema dovoljno anestezije u nekoj zdravstvenoj ustanovi, zbog čega se onkološki bolesnici šalju kućama, i to mi potvrdi pet doktora iz pet razlicitih politickih opcija? Ko meni da garantuje da neću dobiti kaznu od nekoliko hiljada maraka?", pita se Maksimović, vjerovatno u ime svih kolega u Republici Srpskoj koji se pitaju isto.

Istovremeno, organizacija Transparensi interneštnal BiHn (TI BiH) pozvala je predsjednicu Republike Srpske da povuče Uredbu o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, napominjući "da Ustav RS predviđa da predsjednica Republike ne može obustaviti pravo na slobodu izražavanja i mišljenja. "

"Odredba kojom se zabranjuje i „onemogućavanje i značajnije ometanje sprovođenja odluka i mjera državnih organa, drugih institucija i organizacija koji vrše javna ovlašćenja“ neprecizna je, preširoko postavljena, i može se koristiti za politički progon i zastrašivanje", smatraju u Transparensiju.

Pozvali su vlasti da ne koriste represivna sredstva protiv već da ih pozovu građane da podijele sa javnošću i institucijama sve uočene nepravilnosti, zloupotrebe i prijetnje po javno zdravstvo.

"TI BiH podsjeća da je Republika Srpska donijela Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, kojim se ovim licima garantuje posebna pravna zaštita, te da ne smiju biti izloženi progonu u slučaju da se odluče prijaviti korupciju u vezi sa borbom protiv pandemije COVID-19," stoji u saopštenju.

Dodaju da u zakonodavstvu već postoji dovoljno osnova da se neodgovorna lica kazne i procesuiraju i da je ovakva uredba nepotrebna.

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Dunja Mijatović je izjavila da mjere za suzbijanje dezinformacija o koronavirusu ne smiju narušavati slobodu medija i pozvala članice Savjeta Evrope da hitno povuku mjere koje ometaju rad medija i nepotrebno blokiraju sadržaj na internetu.

Mijatovićeva kaže da uredba u Srpskoj, kao i mjere u Federaciji BiH gdje policija prijavljuje osobe koje na internetu šire paniku i lažne vijesti, ograničavaju rad novinara i slobodu izražavanja na društvenim mrežama.

Mjere za sprečavanje širenja dezinformacija i panike donesene su u više evropskih i azijskih zemalja, uključujući i zemlje Evropske unije.

"Izazovi s kojim se vlade suočavaju tokom pandemije ne mogu biti izgovor za pritisak na medije i ograničavanje pristupa informacijama", poručila je Mijatović.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dado

Ne vidim nejasnoce oko toga sem ako ih neko namjerno ne pravi i izaziva. Dakle neka taj medij a znamo o kome se radi organizuju zabavne emisije, pozovi hiperaktivne opozicionare da salom i pjesmom dobiju svoje vrijeme i nek ih gleda ko zeli. Dakle nesto korisno a ne praviti cirkus i siriti defetizam u ovom teskom trenutku kad narod mora biti jedinstven i disciplinovan

MONDO REPORTAŽE