• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbori u Novom Gradu: Ponovljeni zbog neregularnosti i ponovo sumnjivi

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na glasačkom mjestu Suhača u Novom Gradu, gdje je danas organizovano ponovljeno glasanje jer su tokom izbora 15. novembra otkrivene nepravilnosti, ponovo su sumnjivi.

 Izbori u Novom Gradu: Ponovljeni zbog neregularnosti i ponovo sumnjivi Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Glasanje je jutros počelo sa više od sat vremena zakašnjenja, a članovi Opštinske izborne komisije su na izbornom mjestu izuzeli dio izbornog materijala koji će biti proslijeđen Centralnoj izbornoj komisiji radi utvrđivanja činjeničnog stanja i "utvrđivanja da li postoji odgovornost."

Organizacija "Pod lupom" koja nadgleda izbora saopštila je danas da je njihov posmatrač zabilježio da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu "skoro 400 glasačkih listića za obje izborne trke bilo unaprijed označeno."

Povezano

"Zvuči skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova. Koalicija Pod lupom alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati iste ublažiti ili prikriti. Za navedeno krivično djelo neko mora odgovarati a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni", saopšteno je iz koalicije ''Pod lupom.''

U Partiji demokratskog progresa tvrde da se u Novom Gradu dogodio ''izborni lopovluk i neviđena drskost vladajućih stranaka."

"Ne prezaju ni od čega, pa ni od prevara tokom ponavljanja izbornog procesa na jednom izbornom mjestu, a potpuno svjesni da će oči javnosti tu biti usmjerene“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, saopšteno je iz PDP.

Borenović kaže da je pokušaj ubacivanja stotina unaprijed popunjenih glasačkih listića matrica djelovanja vladajuće koalicije u Novom Gradu, ali i u drugim sredinama:

"Na primjeru današnjih ponovljenih izbora na jednom biračkom mjestu u novogradskom naselju Suhača, može se vrlo lako utvrditi odgovornost svih učesnika tog dobro sinhronizovanog kriminalnog izbornog prevarantskog lanca u kojem se očigledno nalaze pojedinci iz institucija nadležnih za izborni proces sa svih nivoa. Ti pojedinci moraju biti razotkriveni, dovedeni pred lice pravde, sankcionisani i trajno obilježeni kao počinitelji krivičnog djela i prevaranti koji prekrajaju volju građana“, ističe Borenović i dodaje da su nakon današnjeg sramnog pokušaja prevare zapravo razotkrivene izborne manipulacije u Novom Gradu, gdje, kako smatra, čitav proces treba poništiti i ponoviti uz obezbijeđene uslove nesmetanog odvijanja izbora.

Borenović je istakao da je ovaj slučaj u Novom Gradu još jedan alarm da je neophodno pristupiti hitnim izmjenama Izbornog zakona kako bi se omogućilo zakonito i pošteno odvijanje izbornog procesa.

Na biračkom mjestu Suhača u Novom Gradu, gdje su danas ponovljeni izbori za načelnika opštine i Skupštinu opštine, do 16.00 časova glasalo je 100 birača ili 17,51 odsto od upisanih u redovni birački spisak, saopšteno je iz izborne komisije.

Rečeno je da je do sada zaprimljen jedan prigovor u vezi sa regularnošću izbora.

Pošto je umjesto u 7.00 časova biračko mjesto otvoreno u 8.10, glasanje će biti produženo do 20.10 časova.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE