• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Žalba na presudu Haradinaju

Tužilaštvo Haškog tribunala uložiće žalbu na presudu bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju.

 Hag: Žalba na presudu Haradinaju  Izvor: MONDO

On je početkom aprila oslobođen optužbi za ratne zločine nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu 1998. godine, a podnošenje žalbe najavila je portparolka glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran.

Kavran je rekla da će tužilaštvo u petak objaviti detalje žalbe, javile su agencije.

"Podnećemo sutra naš žalbeni dokument", rekla je Kavranova je na konferenciji za novinare.

Haradinaj je 3. aprila oslobođen svih optužbi koje su mu na teret stavljale zločine nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima u okolini Dečana 1998.

Tribunal je oslobodio i drugooptuženog Idriza Baljaja, a trećeoptuženog Ljaha Brahimaja je za zlostavljanje zarobljenika osudio na šest godina zatvora.

Rok za ulaganje žalbe od 30 dana Haškog tužilaštva na oslobođajuću presudu Ramušu Haradinaju, bivšem premijeru i komandantu OVK ističe u petak, 2. maja.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je 17. aprila prilikom posete Beogradu istakao da "Tužilaštvo nije zadovoljno oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju i da proučava presudu od 300 strana kako bi došlo do zaključka i odredilo moguće osnove za ulaganje žalbe.

Posebno me brine činjenica da moje tužilaštvo nije bilo u stanju da predstavi sve dokaze sudu usled činjenice da se neki svedoci nisu pojavili uprkos svim našim naporima", istakao je Bramerc.

I sam predsednik Srbije Boris Tadić kao i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić su u razgovoru sa haškim tužiocem izrazili očekivanje da će Tužilaštvo Haškog tribunala uložiti žalbu na takvu presudu.

Direktorka Odeljenja za zaštitu svedoka Haškog tribunala Barbara Ludvig podnela je ove nedelje ostavku na tu funkciju iz privatnih razloga, a Nerma Jelačić, portparolka Tribunala odbacila je medijske spekulacije da njena ostavka ima veze s oslobađajućom presudom Haradinaju i pretnjama svedocima i takve navode ocenila kao "tendenciozne i maliciozne".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE