• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pod lupom: Ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici protekli bez većih problema

Autor Siniša Stanić

U gradu Doboju i opštini Srebrenica izborni dan je na većini biračkih mjesta protekao mirno i bez većih problema, preliminarna je ocjena Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

 Pod lupom: Ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici protekli bez većih problema Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

U saopštenju Koalicije "Pod lupom" ističe se da su posmatrači izbora u Doboju imali nesmetan pristup biračkim mjestima i mogućnost adekvatne kontrole procesa, što, kako navode, nije bio slučaj na redovnim izborima, koji su poništeni.

Izbori u Srebrenici protekli su mirno, ali i u sjenci bojkota dijela političkih stranaka i birača.

"Izborne nepravilnosti evidentirane na izborni dan uglavnom su se dešavale u gradu Doboju. Na određenim biračkim mjestima zabilježena su teža kršenja izbornog procesa", navodi se u saopštenju.

Koalicija "Pod lupom" ističe da se ove prijave odnose na zastrašivanje i pritiske na birače na tri biračka mjesta u Doboju i jednom u Srebrenici, zloupotrebe pomoći pri glasanju na četiri biračka mjesta u Doboju i sumnje na kupovinu glasova u okolini jednog biračkog mjesta u tom gradu.

Prema učestalosti, navode u ovoj koaliciji, najčešće nepravilnosti odnose se na "porodično glasanje" na svakom drugom posmatranom biračkom mjestu, vraćanje birača jer se nisu nalazili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za to biračko mjesto na trećini posmatranih biračkih mjesta, te neisticanje liste članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu na svakom petom biračkom mjestu.

"Ponovljeni izbori još jednom potvrđuju važnost angažmana nestranačkih, građanskih posmatrača izbora koji doprinose transparentnosti i adekvatnoj nezavisnoj kontroli izbornog procesa", dodaje se u saopštenju.

Razlozi koji su doveli do ponavljanja izbora predstavljaju još jedan argument u nizu za hitno unapređenje izbornih pravila kako bi se spriječile manipulacije izbornom voljom građana, kažu u Koaliciji "Pod lupom".

"Samo na taj način moguće je vratiti poljuljano povjerenje građana u izborni proces", navodi se u saopštenju.

Koalicija "Pod lupom" pratila je utvrđivanje izbornih rezultata u Doboju i Srebrenici na biračkim mjestima, što je, uglavnom, proteklo u skladu sa zakonom i propisima, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE