• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanivuković: Postavljamo traku oko objekta kod ''Kajaka''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predstavio je na današnjoj pres konferenciji u Gradskoj upravi novi izvještaj ''Tima za reviziju'' koji se tiče ''Akvane'', renoviranja Banskog dvora ali i navodno nedozvoljene gradnje.

 Stanivuković: Postavljamo traku oko objekta kod ''Kajaka'' Izvor: Aleksandar Čavić, Grad Banja Luka

Stanivuković je rekao da je Grad uputio urgenciju Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da odgovori na, kako je rekao, "neosnovanu žalbu Mile Radišića, po kojoj on traži odlaganje izvršenja rušenja nelegalno izgrađenog ugostiteljskog objekta na gradskom zemljištu (odnosi se na dio kafea ''Kajak'' u Boriku)." 

"Ministarstvo ne može da odgovori ništa drugo osim da je neosnovana žalba jer smo dali dokaze da je to gradsko zemljište, da je regulacionim planom predviđeno zelenilo i da niko nema pravo da na gradskom zemljištu gradi ugostiteljski objekat," kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Dodao je da će službena traka oko objekta biti postavljena u četvrtak, a da sporni lokal pored "Kajaka" više neće moći da radi "sve do konačnog rušenja."

Kako je naveo, odbijen je zahtjev za legalizaciju ovog objekta s obzirom na to da je sagrađen poslije 2018. godine što se prema zakonskim procedurama i ne može legalizovati.

"Sve ove aktivnosti su samo protiv ovakvih pojava i poruka je da u Banjaluci nema privilegovanih," naveo je on.

Stanivuković je rekao da je ''frapantno'' što u sporu protiv firme "Novoteks" koja je tužila "Akvanu" zbog duga od 2,2 miliona KM, "Akvanu“ nije zastupala advokatska kancelarija, kao u ranijim slučajevima, nego sam direktor.

Kaže da  nije uložena ni žalba nego je bivši direktor "Akvane" samo prihvatio taj dug.

"Mi smo došli do saznanja da je taj dug fiktivan," naglasio je Stanivuković.

Gradonačelnik tvrdi da je u ''Akvani'' nestao ekspres restoran plaćen oko 100.000 KM, koji je naveden u inventurnom listu, a po popisu ga nema nema.

Takođe, sadašnji direktor u popisnom listu uočio je da je navedena klima, plaćena 1.700 KM, ali koje nije bilo.

"Međutim, čim je direktor počeo da traži klimu, ona se pojavila ispred ulaznih vrata skladišta. Tako da se nadamao da će se pojaviti i ekspres restoran koji sada tražimo," naglasio je Stanivuković.

Gradonačelnik je danas naveo da je sporan i neplaćeni račun od 1.500 KM koji je u "Akvani" napravila Dragana Ristić, pomoćnik ministra za trgovinu i turizam u periodu kada je "pjevala u Akvani."

"Tim za reviziju" ustanovio je, prema gradonačelnikovim riječima, i brojne nepravilnosti na krovu Banskog dvoru, čija je obnova plaćena 600.000 KM.

"Obnovljeni krov je već pokrpljen, lijepljen i ne liči na krov jednog spomenika kulture. U ovom trenutku, nema tehnički prijem, nema upotrebnu dozvolu. Snjegobrani su plaćani po nerealnim cijenama i samo na toj stavci je uzeto 25.000 KM," naveo je on.

Dodao je da je prethodni bakarni krov koji je skinut i čija je procijenjena vrijednost 103.000 KM, takođe nestao i nigdje nije naveden u tenderskoj dokumentaciji.

"Zbog nedostataka, ovakav krov nije energetski efiksan zbog čega se ne mogu dobiti ni potrebni atesti. Odmah po svim saznanjima, uspjeli smo dan pred istek roka produžiti garanciju i firma koja je izvodila radove na Banskom dvoru dužna je da otkloni sve nepravilnosti," naveo je Stanivuković i najavio nove izvještaje ''Tima za reviziju'' koji će biti predstavljeni krajem sedmice.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE