• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravoslavni vjernici slave Bogojavljanje

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija hrišćanske propovijedi.

 Pravoslavni vjernici slave Bogojavljanje Izvor: MONDO

Na Bogojavljenje se pozdravlja riječima: "Bog se javi" - "Vaistinu se javi". U pravoslavnim hramovima na ovaj praznik se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Krštenje na rijeci Jordanu, u kome učestvuje Sveti Jovan, koje se u Crkvi slavi kao Bogojavljenje, prvo je objavljivanje tajne Svete Trojice - Oca, Sina i Svetog Duha, i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vjere.

Praznovanje Bogojavljenja podsjeća hrišćane da misija Sina Božijeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živio običnim životom drvodjelje, sa majkom i pravednim Josifom.

Dan uoči Bogojavljenja se zove Krstovdan i to je posni dan.

U Banjaluci će danas, povodom Bogojavljenja, nakon liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, vjernici i sveštenici u litiji proći gradom prema mostu na rijeci Vrbas, gdje će biti osveštana bogojavljenska voda i spušten u rijeku osveštani krst.

Svetu arhijerejsku liturgiju, koja počinje u 9.00 časova, služiće Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Litija će u 12.00 časova krenuti ispred hrama Hrista Spasitelja glavnom banjalučkom Ulicom kralja Petra Prvog Karađorđevića prema gradskom mostu.

Očekuje se da će se i ovaj put više mladića prijaviti za plivanje rijekom Vrbas do časnog krsta, koji će nakon osveštanja vode biti spušten u rijeku.

Tradicija organizovanja bogojavljenske litije u Banjaluci obnovljena je prošle godine, nakon više od šest decenija.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas će, na Bogojavljenje, u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju služiti svetu arhijerejsku liturgiju.


Nakon liturgije će, tradicionalno, svečana litija proći ulicom od Sabornog hrama do obale Trebišnjice, između dva mosta, gdje će se obaviti vodoosvećenje sa polaganjem krsta u rijeku i plivanjem za krstom.

U organizaciji Pravoslavne crkvene opštine Trebinje i sportske omladine Trebinje svake godine momci, koji se dobrovoljno prijave, plivaju za krstom, a onaj najbrži bude nagrađen.


Srpska pravoslavna crkva i Srpsko dobrotvorno i kulturno-prosvjetno društvo "Sveti Vasilije Veliki" iz Bratunca danas će organizovati tradicionalno plivanje za bogojavljenski krst.

Drugo po redu plivanje biće održano na Drini kod bratunačkog izletišta Rajska plaža, nakon bogosluženja u bratunačkoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

Plivaće se na stazi dugoj 33 metra što simbolizuje godine života Isusa Hrista.

Bogojavljensko plivanje za časni krst blagoslovio je vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Pobjednik će osvojiti zlatni krst sa postoljem i novčanu nagradu.

Prošle godine bogojavljenski krst u talasima hladne i hirovite Drine plivalo je 10 mladića, a ove godine očekuje se više učesnika. Više od hiljadu građana Bratunca lani je pratilo ovo takmičenje.

Tradicionalno plivanje za Časni krst povodom proslave hrišćanskog praznika Bogojavljenja ove godine biće održano na tri mjesta u Beogradu - na Adi Ciganliji, na Dunavu na Zemunu i kod Sportskog centra "Milan - Gale Muškatirović".


Najviše učesnika očekuje se na Savskom jezeru na Adi Ciganliji, gdje će obilježavanje praznika početi liturgijom u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu u 8.30 časova, a zatim će svečana litija krenuti ka Adi Ciganliji.

Plivanje će početi poslije molitvenog dijela i umjetničkog programa u 12.00 časova kod restorana "Jezero".

Na Zemunskom keju, kod restorana "Venecija", danas će 14. put na Dunavu biti održano takmičenje za prestižnu titulu "Nosilac Bogojavljenskog krsta".

Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9.00 časova liturgijom u hramu Svetog Nikolaja Miriklijskog na Zemunu, poslije čega će litija proći Njegoševom, Glavnom i Gospodskom ulicom do restorana "Venecija".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE