• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović u Briselu: Kandidatski status za BiH bi probudio optimizam

Autor Dragana Božić

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prisustvovao je danas u Briselu, na poziv predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija, 2. Samitu predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta.

 Izetbegović u Briselu tražio kandidatski status za BiH  Izvor: Fena/predsjedništvo BiH

Govoreći o temi „Osnovna uloga parlamenata u procesu proširenja Evropske unije (EU) u post-Covid periodu“, Izetbegović je istakao da parlamenti imaju ključnu ulogu u tom procesu.

Podsjetio je da je BiH ostvarila određeni napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, ali da je pandemija koronavirusa značajno utjecala na dinamiku aktivnosti.

"Izmjenama Izbornog zakona je omogućeno održavanje Lokalnih izbora u Mostaru, Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje je profunkcionisao i redovno održava sastanke, usvojeni su Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH i Akcijski plan za reformu javne uprave, te Revidirana strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Započeta je izrada Programa integrisanja BiH u EU, a u toku je, ili je pred nama, razmatranje i usvajanje važnih zakona koji se odnose na jačanje demokratije i vladavine prava", kazao je Izetbegović.

Upozorio je da je neophodno spriječiti nove talase pandemije kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, oporavila ekonomija, ali i intezivisao rad na sprovođenju reformi. Istakao je da više od 75 odsto građana BiH želi pridruživanje EU, ali da ta podrška može i treba biti unaprijeđena.

"Ne smijemo dozvoliti da ona bude ugrožena razočarenjima, neutemeljenim dilemama i dezinformacijama. Zajedno sa institucijama EU, a naročito sa Evropskim parlamentom, moramo raditi na očuvanju svijesti o dobrobiti evropskog puta", poručio je Izetbegović.

U tom kontekstu je kao pozitivne istakao snažne poruke Evropskog parlamenta, poput posljednjeg usvojenog Izvještaja kojim se pruža podrška evropskoj perspektivi BiH, te dodatno jača opredijeljenost građana za nastavak puta ka članstvu u EU.

"To ujedno obavezuje i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da, uprkos političkim razlikama u BiH koje se nerijetko čine teško premostivim, aktivnije pristupi ispunjavanju obaveza koje nam mogu najprije donijeti kandidatski status, a zatim i članstvo u EU", kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da je zapadni Balkan dio Evrope u svakom smislu, te da ne smije ostati izolovan i da građani regije moraju dobiti jasno uvjerenje da se to neće dogoditi.

"Zato smatram da je dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH u ovoj godini od vitalne važnosti. Kandidatski status bi građanima, ali i donosiocima odluka u BiH, probudio optimizam i dodatno učvrstio vjeru u evropsku budućnost", poručio je Izetbegović.

Govoreći o jačanju parlamentarne saradnje u procesu proširenja, Izetbegović je pohvalio ulogu Evropskog parlamenta, te je istakao potrebu održavanja i unaprijeđenja saradnje na multilateralnom, ali i na bilateralnom nivou. Saradnjom i ostvarenim rezultatima se, dodao je, uskraćuje prostor za dezinformacije i skepticizam.

Samit je okončan potpisivanjem Zajedničke deklaracije predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana sa predsjednikom Evropskog parlamenta, saopšteno je iz PSBiH.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE