• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžićevo pismo prije prebacivanja u britanski kazamat: "Pred cijelim svijetom se odvija najperfidnija carska igra"

Autor Dušan Volaš

Radovan Karadžić poslao je pismo šefovima država i vlada, predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija i Savjeta bezbjednosti, pisano i poslano neposredno prije deportacije iz haškog u britanski kazamat

 Radovan Karadžić pismo prije deportacije Izvor: Profimedia

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić ukazao je na pogubno djelovanje ad hok sudova i istakao da je stotine nevinih Srba svoje nepravedne kazne služilo daleko do svoje zemlje, te da su svi lišeni olakšanih i redovnih kontakata sa porodicama, suprotno Rezoluciji Generalne skupštine UN 70/175, poznate pod nazivom "Pravila Nelsona Mendele".

U pismu koje je šefovima država i vlada, predstavnicima zemalja članica UN i Savjeta bezbjednosti poslao neposredno prije deportacije iz haškog u britanski kazamat, Karadžić je istakao da im se obraća kako bi ih obavijestio o najvećoj sramoti koja je učinjena u njihovo ime, očigledno, bez njihovog pristanka, a vjerovatno i znanja.

Možda će vas zanimati

On ukazuje da se dešava najmalignija masovna manipulacija nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji sa perfidnim zlostavljanjem mnogih institucija civilnog društva i međunarodnog poretka, te upozorava da je ideja međunarodne pravde zauvijek ugrožena.

"Nije ni čudo što neke velike sile, progoneći i namećući takve ad hok sudove drugim državama, ne sarađuju sa takvim sudovima, osim sa tužilaštvima radi optuživanja predstavnika malih naroda", smatra Karadžić.

Karadžić je naglasio da takvi sudovi krše mnoge zakone i propise, izbjegavajući uobičajene postupke, otvoreno se priklonivši jednoj od zaraćenih strana.

"Takav sud podriva čak i dokumente UN, poput Rezolucije Generalne skupštine UN 70/175, poznate pod nazivom `Pravila Nelsona Mandele`, koja predviđa izdržavanje kazne na mjestima koja su najbliža njihovim porodicama. Kao da ova rezolucija ne postoji, stotine nevinih Srba služile su svoje nepravedne kazne u zemljama daleko od svoje zemlje. Svi su lišeni olakšanih i redovnih kontakata sa porodicama, kao i njihovih kulturnih i profesionalnih potreba i statusa", pojasnio je Karadžić.

On je naglasio da se zatvorski uslovi različitih nacija u Evropi jako razlikuju, mada bi "Pravila Nelsona Mandele" trebalo da obavezuju članove UN da uspostave međunarodne standarde umjesto svojih nacionalnih.

"Ni u doba najvećih diktatora nije bilo zatvoreno toliko nevinih ljudi sa tako perfidnom maskom pravde", ocijenio je Karadžić.

Karadžić je istakao da visoki zvaničnici Suda i Tužilaštva otvoreno pokazuju sopstvenu pristrasnost, masovno učestvujući u komemorativnim i drugim društvenim događajima samo jedne od strana, obavezujući se tako da će biti okrutni prema Srbima dok izvršavaju svoje "nepristrasne" dužnosti.

"Na taj način oni pokazuju da je to neka vrsta `pobjedničke pravde`. A, zvaničnik najvišeg suda zloupotrebljava svoja diskreciona prava, odbijajući da pusti srpske osuđenike poslije dvije trećine izdržane kazne. Umjesto toga, ovo odbijanje predstavlja izuzetak, a utvrđeno pravilo je preokrenuto, tako da je odbijanje pravilo, a poštovanje ove odredbe čini se izuzetkom", rekao je Karadžić.

On je naglasio da to napušta svaku nadu za opstanak ovog svijeta u dobru, jer je ovo teško zaustaviti i preokrenuti na pola puta.

"Na putu ka katastrofi, krajnja stanica je sama katastrofa", poručio je Karadžić.

Karadžić je ukazao da se pred cijelim svijetom odvija najperfidnija carska igra, ne manje opasna od one koju je Hitler igrao sa Čehoslovačkom uoči Drugog svjetskog rata, ali još perfidnija.

"Perfidnija, zbog iluzije legalnosti stečene odlukama UN i drugih međunarodnih tijela, poput ad hok sudova. Stvaranje krize bilo je potpuno nezakonito i kriminalno, dok sljedeće radnje i rezolucije sankcionišu i legalizuju ove velike prekršaje", naveo je Karadžić.

On je naveo da je prvi korak u takvoj akciji protiv čitave nacije stigmatizacija nacije /u ovom slučaju Srba/, na isti način kao što se to dogodilo uoči Prvog svjetskog rata, kada je Austro-Ugarska bila preplavljena plakatima i komandom da "Srbija mora umrijeti" i na isti način na koji su Jevreji i Srbi bili stigmatizovani prije Drugog svjetskog rata.

"U oba slučaja korišten je rasistički mehanizam ocrnjivanja i demonizacije i izlaganja navedenih naroda beskrajnom uništenju, tako da čak ni njihova vlastita javnost ne pita zašto njihova vlada učestvuje u takvom zločinačkom poduhvatu", pojasnio je Karadžić.

Prvi predsjednik Republike Srpske naglasio je da se sve to radi pred čitavom međunarodnom zajednicom, i u ime ove zajednice, a posebno u ime najodgovornijih država članica Savjeta bezbjednosti i njihovih lidera.

"Dakle, sve se radi u ime Vaše ekselencije i Vaše ugledne zemlje. Prvo dolazi do masovnog i drastičnog kršenja međunardnog prava i zakona suverenih zemalja i nacija, bez UN i protivno standardima UN, a zatim perfidno Ujedinjene nacije imaju zadatak da upravljaju novom državom, kao da je stvorena legalno i legitimno", naveo je Karadžić.

Izvor: Printscreen/Youtube/ International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)

Karadžić je ukazao da tokom ove perfidnosti dolazi do još jedne nepodnošljive i beskrajne zloupotrebe UN - prekršeni su svi akti te organizacije o očuvanju svjetskog mira i poretka, posebno Povelja UN, kao i dokumenti OEBS-a, posebno onaj koji se odnosi na očuvanje granica međunarodno priznatih država.

"Takođe, svi međunarodni ugovori o okončanju svih ratova bili su preokrenuti i Hitleru je dodijeljena pobeda, bar u segmentu Balkana", rekao je Karadžić.

On smatra da, ako je takva institucija mogla biti više puta zloupotrebljena u nezakonite svrhe i ne može se koristiti u sprečavanju strašnih zločina koji pogađaju čitave nacije, onda je postojanje takve institucije štetno i kontraproduktivno.

"Pored opštih humanističkih razloga, koji nikoga ne bi trebalo da ostave ravnodušnim, postoje i specifični razlozi da ste pravilno obaviješteni o svemu što se radi u ime Vaše ekselencije i u ime Vaše ugledne zemlje, kao i mnogih drugih zemalja i njihovih lidera, dok mnogi lideri nemaju odgovarajuće informacije, kao ni šira javnost u samim zemljama izvršiocima", objasnio je Karadžić.

Karadžić je naglasio da vremenski tok neće ublažiti karakter ovih međunarodnih zločina, a odgovornosti savremenih počinilaca biće povećane i izjednačene sa Hitlerovom kampanjom protiv Čehoslovačke, Poljske i Evrope zajedno.

"Pored kršenja UN-ovih, OEBS-ovih i drugih dokumenata i odredaba, prekršeni su i uništeni svi međunarodni ugovori o okončanju svih ratova na Balkanu u 20. vijeku, a ishod tih ratova bio je obrnut, dok je Hitleru dodijeljena pobeda, bar u segmentu Balkana", rekao je Karadžić.

On je naveo da je manjina medijskih radnika, urednika i novinara prevladala svojim lažnim izvještajima i analizama, stvarajući tako atmosferu "linča" i predstavljajući standard "političke korektnosti" kako bi se spriječila bilo kakva istina i bilo kakvo suprotno mišljenje, u mjeri u kojoj bi i Staljin zavidio.

"Takvi lažni novinari pokazali su spremnost za sve vrste trikova, namještajući i inscenirajući događaje koji se nisu desili, tako da ova karakteristika predstavlja sumrak civilizacije. Svakako, oni se ne bi usudili i ne bi uspeli bez podrške svojih nacionalnih vlada i međunarodnih mentora. Djelimično, ali ne i opravdano, ovi lažni novinari odgovorni su za patnje mnogih novinara u zaraćenim zonama", rekao je Karadžić.

Karadžić je ukazao da je slična situacija sa humanitarnim organizacijama.

"Čak su i neki vrlo poznati i ugledni pojedinci, isključujući mnoge odgovorne i poštene i od ogromne koristi za stradale civile, svojim ponašanjem ugrozili njihovu reputaciju, radeći špijunski posao za međunarodne podanike, pa čak i za drugu zaraćenu stranu. Ali, najneprihvatljivije, neki od njih su na jednu od strana krijumčarili naoružanje, municiju i drugi ilegalni vojni materijal i osoblje", napisao je Karadžić.

Karadžić je, na kraju, naglasio da za sve iznijeto postoji mnogo nesumnjivih dokaza, od kojih su mnogi uvršteni u dosijee procesa, ali im nije posvećena ni najmanja pažnja i razmatranje.

"Uvjeren sam da to nikome nije u interesu, a najmanje Vašoj zemlji i Vašoj visoko cijenjenoj ekselenciji", smatra Karadžić.

On je ocijenio da bi bilo koja komisija ili grupa njihovih advokata lako utvrdila šta je ispravno i kako bi ovaj zločinački poduhvat mogao biti odbačen.

"Međunarodna komisija sastavljena od vrlo kompetentnih i uglednih stručnjaka već je istraživala `slučajeve Sarajeva i Srebrenice`, a njihovi nalazi za Sarajevo potpuno se razlikuju od svega što su do sada zaključili sudovi. Uskoro će biti objavljen nalaz druge međunarodne komisije za Srebrenicu i to će biti veliko iznenađenje. Suprotno tim stručnim komisijama, nije bilo istrage, niti bilo kog događaja ili incidenta za koji su mnogi `proglašeni krivima` i osuđeni, nije bilo ništa više od ličnih utisaka, laži suprotnih svjedoka i laži svjedoka `izjašnjavam se krivim`, i lažnih medijskih izvještaja", naveo je Karadžić.

Karadžić je upozorio da će vremenom biti sve više objelodanjivanja, koje sudovi pokušavaju da spriječe prijetnjama svima koji nisu "pristalice" njihovih prosuđivanja.

"Vrijeme je, Vaša Ekselencijo, za Vaše ispravno djelovanje, zarad čovječnosti i opstanka ovog svijeta, prije nego što bude prekasno", istakao je prvi predsjednik Republike Srpske.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić smješten je u zatvor na ostrvu Vajt na jugu Velike Britanije

Informaciju da je Karadžić smješten u zatvor na ostrvu Vajt prenio je "Dejli mejl". List piše da je taj zatvor, poznatiji po ranijem imenu "Parkherst", izabran zato što u njemu Karadžiću "ne bi trebalo da prijeti velika opasnost od drugih zatvorenika" i da je ranije postojao strah da bi u drugim velikim zatvorima bio na meti osvetničkih napada islamskih terorista koji u njima služe kazne.

Iz izvještaja britanskog nadzornog organa iz 2019. godine "Dejli mejl" citira da su u zatvoru B - kategorije na ostrvu Vajt smješteni uglavnom seksualni prestupnici i kriminalci.

Na ostrvu Vajt postoje dvije zatvorske lokacije - bivši "Parkherst" i "Albani".

Prije nego što je prebačen na ostrvo Vajt, Karadžić je u pritvoru u Ševeningenu bio od kraja jula 2008. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Haški sud je 20. marta prošle godine pravosnažno osudio Karadžića na doživotni zatvor.

Apelaciono vijeće sudskog Mehanizma, pravni nasljednik Haškog tribunala, time je usvojilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Karadžić u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Keser

Neka Bog da snage Radovanu Karadžiću da izdrži uslove u Britaniji i da se svjetski koćnici smiluju i predsjednika prebace na neku humaniju lokaciju

MONDO REPORTAŽE