• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija zvanično zakazala protest u Banjaluci, čeka se dozvola grada i policije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj - u malo širem sastavu - zakazali su protest na banjalučkom Trgu Krajine u 17 časova 2. oktobra zbog, kako je zvanično navedeno, pokušaja gašenja određenih medija i zbog drugih aktuelnih problema u Republici Srpskoj.

 243083010_182995047304137_385482049881146892_n Izvor: Mondo/Željko Svitlica

"Odlučili smo da, kao što je to na neki način i najavljeno, 2. oktobra ovdje u Banjaluci na Trgu Krajine ukoliko nam to bude dozvoljeno, organizujemo proteste protiv aktuelne vlasti odnosno medijskog mraka i gušenja medijskih sloboda u RS i pokušaja gašenja određenih medija, odnosno predajnika preko kojih se emituje njihov kanal. Mi mislimo da je to kontinuitet, u nastojanju da se za opšte izbore 2022. godine stvori medijska slika prilagođena vladajućuj strukturi," rekao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), Mirko Šarović.

Pres konferencija je održana u sjedištu Gradskog odbora SDS, a organizatori protesta osim ove stranke su Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija Srpske (SPS) i narodni poslanik Nebojša Vukanović, odnosno, njegov politički "Pokret za pravdu i red."

''Očekujemo veliki broj građana i iskoristićemo priliku da ukažemo na sve ono što izaziva revolt, ne samo opozicionih stranaka, već i u javnosti, tako da je ovo važan trenutak," kaže Šarović.

Pročitajte i ovo

Predsjednik SDS najavio je da ovo neće biti jedini protest, ali će se o tome više znati narednih dana kada će grupa stranaka iznijeti jasne zahtjeve prema vlasti o čemu će javnost obavještavati organizacioni odbor koji će biti formiran tokom dana.

Predsjenik PDP, Branislav Borenović, kaže da će opozicija jasno reći ''stop gušenju medijskih sloboda i stop tiraniji."

Sutra predaju zahtjev policiji

Da bi se ispunili svi uslovi za protest političke stranke opozicije treba da dobiju dozvolu grada i Policijske uprave u Banjaluci.

Očekivano je da dozvola iz Gradske uprave neće biti problem, a predstavnici ovih stranaka sutra u 9. časova će zvanično predati zahtjev za protest policiji. 

"(Želimo) normalno, slobodno demokratsko društvo u kojima pravila vrijede za sve i da nema privilegovanih režimskih kasta koji mogu da rade šta i da se ne smije više dogoditi da bilo ko u RS gasi medije samo zato što im se ne sviđaju, da niko više ne smije da krade od naroda kroz raznorazne afere da otima narodni novac i da namješta novac svojim kumovima, svojim tajkunima. Jako je važno da kroz mirne proteste iskažemo svoj stav zajedno sa narodnom. U subotu je tačno 365 dana prije 2. oktobra 2022., datuma izbora, kada ćemo izabrati narodnu vlast i odnijeti veliku pobjedu," rekao je Borenović.

Novinarima se obratio i Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske (SPS), koji se na ovaj način prvi put direktno svrstao na stranu opozicije u Srpskoj.

"SPS RS se odazvala pozivu naših partnera, ali i na inicijativu velikog broja građana i Banjaluke i Republike Srpske i našeg članstva da se građani RS okupe oko jednog mirnog protesta," rekao je Selak.

Predsjednik GO DNS, Radislav Jovičić, rekao je da će DNS podržati proteste u punom kapacitetu, a pozvao je institucije BiH da ispoštuju zaključak Parlamentarne skupštine BiH i svim medijima omoguće emitovanje zemaljskog signala, nakon gašenja analognog signala.

Nebojša Vukanović predsjednik "Pokreta za pravdu i red" je istakao je da je "krajnje vrijeme da narod reaguje na ponašanje moćnika, koji hoće da na mučki način unište BN TV i ostave prostor za neku novu televiziju."

"Ne smijemo dozvoliti da ovo bude jedno totalitarno društvo i da budemo taoci jednog čovjeka koji je izgubio razum. Zato pozivam građane na mirne proteste i bez ijedne ružne riječi izrazimo svoje mišljenje. Dođimo 2. oktobra na ovaj protest i pošaljimo jasnu poruku otuđenim moćnicima: dosta je," poručio je Vukanović.

Novinari su podsjetili političare da je prvo najavljivan protest zbog blokade rada Skupštine grada Banjaluka i da je sada evoluirao u protest protiv gašenja signala "BNTV", a predsjednik SDS, Mirko Šarović je odgovorio da je tema ''medijski mrak'' najvažnija.

Podsjećamo, poslanik Nebojša Vukanović najavio je prošle nedjelje u obraćanju putem svog "jutjub" kanala protest opozicije u Banjaluci 2. oktobra. Neposredan povod za protest je ukidanje frekvencija televiziji BN i najavljeno je da će se sa protesta poslati poruke o važnosti slobode medija.

Razlog protesta

Opozicija u RS smatra da se iza odluke da se BN televiziji uskrati zemaljski signal i ugase predajnici analognog signala, kao i to što ovom mediju nije omogućen ulazak u digitalni sistem emitovanja "MUX A" (elektronska komunikaciona mreža za digitalne televizije) kojim upravljaju javni servisi (RTRS i BHRT), krije pritisak SNSD-a.

O tome više pročitajte OVDJE.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE