• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razlog protesta u Banjaluci: Opozicija tvrdi da 50 odsto građana RS ostaje bez signala BN-a

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Opozicija je danas zvanično najavila protest u Banjaluci 2. oktobra, a kao glavni razlog navedeno je gašenje dijela signala televizije BN.

 gašenje signala BN televizije Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Opozicija u RS smatra da se iza odluke da se BN televiziji uskrati zemaljski signal i ugase predajnici analognog signala, kao i to što ovom mediju nije omogućen ulazak u digitalni sistem emitovanja "MUX A" (elektronska komunikaciona mreža za digitalne televizije) kojim upravljaju javni servisi (RTRS i BHRT), krije pritisak SNSD-a.

Analogni predajnici se gase zbog obavezne digitalizacije - proces u kojem BiH debelo kasni - pa su RTV BN i sve druge komercijalne televizije u područjima u kojima su imale analognu zemaljsku pokrivenost prešle su u tzv. kablovsku distribuciju, ali problem su područja gdje nema kablovske infrastrukture.

Na današnjoj pres konferenciji opozicije navedeno je da se radi o 50 odsto stanovništva u RS. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) smatra da je to oko 20 odsto stanovništva.

Signal komercijalnih televizija se tim područjima može dostaviti samo preko uključivanja u MUX A kojim upravljaju javni servisi (RTRS i BHT).

Parlamentarna skupština BiH 7. jula je usvojila prijedlog u kome se od javnih sevisa RTRS i BHT i Regulatorne agencije za komunikacije traži da u roku od 30 dana u Digitalni MUX A na lokacijama Banjaluka, Sarajevo i Mostar uključe i komercijalne TV stanice koje gase anologni TV signal.

Prema ovom zaključku RTRS i BHT se obavezuju da u 30 dana od zaključka u svoj digitalni paket na Kozari, Humu, Trebeviću, Fortici i Planinici uključe i ostale TV stanice koje su od 1. jula ostale bez analognog TV signala.

RAK: Kapacitet ograničen

Iz RAK-a su na ovo odgovorili da je kapacitet MUX A ograničen na 19 MB/s, te da je to tehnološki nedovoljno za prijem više desetina novih programa, te da javni RTV servisi trenutno emituju digitalni signal na osnovu rješenja kojim je izdata saglasnost za ulazak u MUX A, u tri digitalne regije, i to prema kriterijumu prethodnog pokrivanja konkretne teritorije analognim signalom.

"Javni RTV servisi su vlasnici emisione opreme i legitimno upravljaju dodijeljenim kapacitetima, a o tome je RAK već upozoravao i resorno parlamentarno tijelo Parlamentarne skupštine BiH, predviđajući vjerovatni problem koji nastaje za javne i komercijalne TV stanice samo u ovoj kalendarskoj godini," naveli su u saopštenju.

RAK kaže da je tehnološki nemoguće da obezbijede resurse za komercijalne stanice u okviru MUX A, kako je traženo pomenutim zaključkom Parlamentarne skupštine iz jula ove godine.

Povezno

Napomenuli su da BiH nije blagovremeno završila realizaciju strategije prelaska na digitalno TV emitovanje, a posljedica toga je ubrzan način gašenja analognih TV signala.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

A2

Zašto BN TV ne otključa svoj satelitski kanal pa bi građani mogli nesmetalo gledati?

Gu

I nije neki bas tv program na tvbn.

Zole

Crveno jednoumlje,bitno je ograničiti delovanje svih medija koji imaju suprotno mišljenje od njih

MONDO REPORTAŽE