• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici Srpskog kluba uputili hitan apel Tegeltiji: Preduzmite mjere u cilju prevazilaženja ove krize 

Poslanici Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su pismo Zoranu Tegeltiji i ministrima u kome apeluju na preduzimanje mjera s ciljem prevazilaženja krize u nestašici kiseonika za liječenje pacijenata u bolnicama u BiH.

 Srpski klub pisao Zoranu Tegeltiji Izvor: Srna

"Obzirom da su na snazi epidemiološke i druge mjere koje se regulišu vanrednim stanjem, a kako vam je poznato da u oba entiteta i Brčko distriktu postoji nestašica kiseonika za liječenje pacijenata, što bitno ugrožava zdravlje stanovnika i otežava njihovo liječenje, želimo da uputimo hitan apel i da vas zamolimo da preduzmete mjere iz svoje nadležnosti u cilju prevazilaženja ove krize", navodi u pismu iz Srpskog kluba.

U pismu poslanika Nenada Stevandića, Jakova Galića i Obrena Petrovića navodi se da bolnice i druge zdravstvene ustanove trenutno nisu u mogućnosti da nabave važeću frakciju kiseonika koja je numerisana kao medicinski, a ima ista svojstva kao i tekući kiseonik kvaliteta preko 99,5 odsto sastava, koji mnoge zdravstvene ustanove nabavljaju dugi niz godina i koji se nesmetano koristi za oksigenaciju i hiperbarično liječenje.

"Sakupljajući informacije iz BiH i okruženja došli smo do saznanja da trenutno kvalifikovani ponuđači medicinskog kiseonika ne mogu zadovoljiti više od oko trećine potreba u BiH, što medicinske ustanove i njihov menadžment dovodi u nemoguću situaciju da krše propise ili uopšte ne liječe pacijente", navodi se u pismu.

Možda će vas zanimati

 Dodaje se da zdravstvene ustanove nisu regulator tržišta i ne mogu samostalno da rješavaju ovaj problem, a slično važi i za ministarstva zdravlja u oba entiteta, te će zajedno biti prinuđeni da samostalno donose propise i odluke jer je vanredna situacije na snazi u oba entiteta.

"S tim u vezi želimo da vas podsjetimo da je vaša nadležnost i odgovornost da ih obavijestite o tome da niste u mogućnosti da reagujete ili da koordinišete, što takođe predstavlja zakonsku obavezu u vanrednim situacijama", navodi se u pismu.
U pismu se ukazuje da su moguće nesagledive posljedice po ljudske živote i da se ova kriza koristi u političke svrhe za izazivanje sukoba i za produbljivanje krize koja prijeti ugrožavanju javnog zdravlja stanovništva.

"Molimo vas da, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, te nadležnostima koje ima Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva, preduzmete mjere iz vaše nadležnosti kako bi se, promjenom postojeće regulative /što su već učinile mnoge zemlje u okruženju i EU/ ministarstvima zdravlja oba entiteta omogućilo da nabave nedostajuće količine medicinskog kiseonika s ciljem pravovremenog i adekvatnog liječenja stanovništva", navodi se u pismu.

(SRNA)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE