• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blagojević: Srpska može povući ranije date saglasnosti

Autor Dušan Volaš

Republika Srpska u ustavno-pravnom smislu može povući ranije date saglasnosti i vratiti prenesena ovlašćenja, izjavio je profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

 Blagojević: Srpska može povući ranije date saglasnosti Izvor: MONDO

Blagojević je rekao da nijednom riječju, a kamoli članom Ustava BiH, nije propisano da, kada entiteti potpišu sporazum o prenosu nadležnosti, gube pravo da se povuku iz tih sporazuma.

"Da je kojim slučajem to propisano Ustavom, a nije, onda bi se moglo reći da Republika Srpska nema pravo na kojem sada ispravno insistira", pojasnio je Blagojević večeras za RTRS.

On je poručio da Republika Srpska ima pravo da na sjednici Narodne skupštine raspravlja o tome i donese odluku, ukoliko ima potrebnu većinu, da se povlači i raskida jednostrano odgovarajući sporazum o prenosu nadležnosti i da on prestaje da važi za nju, odnosno na njenoj teritoriji.

"Nakon takve odluke Republika Srpska ima pravo da donese zakon o prestanku važenja određenog zakona na njenoj teritoriji, na primjer, Zakona o odbrani, Zakona o službi u Oružanim snagama ili Zakona o VSTS. Poslije toga može da uslijedi zakon za ocjenu ustavnosti tog zakona", rekao je Blagojević.

Naglasio je i da nijedan ustavni sud na svijetu, pa ni Ustavni sud BiH, nema pravo da zakonodavcu o čijem zakonu je raspravljao zabrani donošenje zakona jer bi time preuzeo nešto što mu ustavom ne pripada.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE