• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lukač: Srpska na miran način do vraćanja nadležnosti

Autor Dušan Volaš

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je jedini način sprovođenja politike Srpske u skladu sa zakonom i Ustavom, i to iskuljučivo na miran način.

 Lukač: Srpska na miran način do vraćanja nadležnosti Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Uz napomenu da se danas spominje izvorni Dejtonski sporazum parafiran prije 26 godina, gdje je Republika Srpska dobila mnoge nadležnosti, Lukač navodi da se sada vodi politička borba za njihovo vraćanje, ali bez bilo kakvih opcija koje bi uključivale primjenu sile.

"Mi jednostavno nećemo više da razmišljamo o bilo kakvim ratnim opcijama. Svim narodima u BiH je potreban mir, kao i svim generacijama koje dolaze iza nas", rekao je Lukač za RTRS.

On je rekao da je vrijeme da svi u BiH, ali i van nje, shvate da je Republika Srpska činjenica koju je srpski narod na ovim prostorima želio i neće odustati od njenog postojanja.

Lukač je naglasio da je Republika Srpska, koja naredne godine puni 30 godina, pretrpjela razne pritiske, budući da su mnogi pokušavali da ona nestane i da se njena ovlaštenja umanje.

On je rekao da je u više navrata bilo direktnih prijetnji srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kojem, kako je ocijenio, prijete oni koji nisu saglasni sa njegovom namjerom da štiti Srpsku i Srbe.

"On govori svoje mišljenje o politici u BiH. Ima namjeru da štiti Republiku Srpsku i srpski narod, a nekima se to ne sviđa i idu u neke radikalne opcije i prijetnje", rekao je Lukač i dodao da mnoge od tih prijetnji dolaze od građana BiH koji se nalaze u drugim državama sa čijim policijama MUP Srpske kontaktira da bi ih sankcionisala.

Uz napomenu da je neprihvatljivo da bilo kom političaru ili njegovoj porodici zbog stava neko može da prijeti, Lukač je rekao da će Policija Republike Srpske zaštiti bilo kog političara ili građanina kome su upućene takve prijetnje.

On je istakao da su svi u Republici Srpskoj uvjereni da policija pripada Srpskoj i dodao da bi bez MUP-a ovaj entitet danas izgubio mnogo više ovlaštenja i nadležnosti nego što je danas slučaj.

Ministar podsjeća da se u trenutku pokušaja da se Policija Republike Srpske prenese na zajednički nivo našao dovoljan broj savjesnih i hrabrih političara da kažu da to ne daju.

On navodi da su potpisivanjem Dejtonskog sporazuma entiteti dobili veoma široka ovlaštenja i nadležnosti koja su u međuvremenu prenesena na nivo BiH, a do sada nisu dala rezultate i nisu pokazala napredak ka EU.

"Nema nikakve koristi od njih, a možda bi dale mnogo bolje rezultate da su ostale na nivou entiteta", rekao je Lukač.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE